Nederlandse vrouwen juichen
Nederlandse vrouwen juichen - © Pro Shots

Voetbalsters op EK tegen Noorwegen en België

8 november 2016
De Nederlandse voetbalsters spelen komende zomer bij het Europees kampioenschap in eigen land tegen Noorwegen, Denemarken en België. Dat is dinsdag bepaald door loting in het Luxor Theater in Rotterdam.

Oranje en Noorwegen stonden in maart tijdens het olympisch kwalificatietoernooi ook tegenover elkaar. Noorwegen was toen met 4-1 te sterk, en Oranje liep uiteindelijk deelname aan de Spelen in Rio mis.

Het EK is van 16 juli tot en met 6 augustus. Het team van bondscoach Arjan van der Laan begint het toernooi op 16 juli in Utrecht tegen Noorwegen. Vier dagen later is in Rotterdam op Het Kasteel Denemarken de opponent. Het treffen met België is op 24 juli in Tilburg. Breda, Doetinchem, Deventer en Enschede zijn de andere speelsteden.

Nederland, dat is ingedeeld in groep A, was nog niet eerder organisator van het EK voor vrouwen.

Titelverdediger Duitsland neemt het in poule B op tegen Rusland, Italië en Zweden. Groep C bestaat uit Frankrijk, Oostenrijk, IJsland en Zwitserland. Engeland, Portugal, Schotland en Spanje vormen groep D. De vrouwenteams van Oostenrijk, België, Schotland en Zwitserland maken hun debuut op een eindtoernooi. De nummers één en twee uit elke groep kwalificeren zich voor de kwartfinales.

Bij het vorige EK, in 2013 in Zweden, kwam Oranje niet verder dan de groepsfase. Duitsland won de laatste zes edities van het EK voor vrouwen: in 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 en 2013. Noorwegen was in 1993 de laatste andere winnaar.

"Ik had wel het idee dat de vier potten aan elkaar gewaagd waren, en dan neem je genoegen met de loting zoals die uiteindelijk is. We hebben een mooie en pittige loting te pakken, het is een vrij zware poule'', aldus bondscoach Van der Laan tegen de NOS. "Het zijn mooie wedstrijden, mooie affiches om mensen naar het stadion te trekken.'' (ANP)