Vincent Thill (midden) in actie voor Luxemburg tegen Wit-Rusland
Vincent Thill (midden) in actie voor Luxemburg tegen Wit-Rusland - © Pro Shots

Vincent Thill: De eerste voetbalprins van het groothertogdom?

13 november 2016
Luxemburg staat niet bepaald bekend als een land dat grote voetballers heeft voorgebracht. Maar als de voortekenen niet bedriegen, is er een heuse superster op komst. Zondagavond speelt hij tegen het Nederlands elftal. Zijn naam? Vincent Thill. Zijn leeftijd? Zestien lentes jong.

Hij is dus nog piepjong, maar heeft al wel een schitterend record op zijn naam. Thill, geboren op 4 februari 2000, ging afgelopen september de geschiedenisboeken in als de eerste speler in de vijf grootste Europese competities die na de millenniumwisseling is geboren.

Hij viel toen in bij zijn club FC Metz, in de Ligue 1. Dat de Noord-Fransen op die dag verloren van Girondins Bordeaux, was lang niet zo speciaal als de entree van Thill.

Slechts acht spelers, onder wie M’Baye Niang (Caen, inmiddels verkast naar AC Milan) waren jonger tijdens hun de debuut in de hoogste Franse competitie. 

Buitenaards
Thill was bij zijn entree in het profvoetbal al A-international voor Luxemburg. Zijn eerste interland speelde hij een maand na zijn zestiende verjaardag, tegen Bosnië.

Hij was daarmee de jongste speler ooit die zijn land vertegenwoordigde. Inmiddels staat de teller op zes caps, waarin hij één keer scoorde.

"Op dit moment bevindt hij zich niet op dezelfde planeet als onze andere jonge spelers", zei bondscoach Luc Holtz een paar weken na Thills entree in de nationale ploeg.

"Zijn kwaliteit is, dat hij bijna geen duels verliest. De enige manier om hem af te stoppen is door een overtreding te maken."

Thill speelt al sinds zijn elfde voor Metz, dat op dik 45 minuten rijden van Luxemburg ligt. Bij de Franse club, momenteel veertiende in de competitie, stond in mei Bayern München op de stoep. Maar de Duitse Rekordmeister werd zonder omhaal de deur gewezen.

Real Madrid
"We doen het niet direct in de broek, omdat Matthias Sammer (toenmalig technisch directeur van Bayern, red.) belt", reageerde vader Serge Thill op geheel eigen wijze op de belangstelling van de topclub uit Zuid-Duitsland. Zijn wonderkind ligt nog tot medio 2019 vast in Metz.

Of hij dat contract gaat uitdienen, is nog maar de vraag. Ook andere Europese topclubs, waaronder Real Madrid, hebben volgens Thills zaakwaarnemer een oogje op de Luxemburger. Er gaan zelfs geluiden dat trainer Zinedine Zidane hoogstpersoonlijk contact heeft gehad met de tiener.

Voordat hij een stap omhoog maakt, staat Thill met zijn nationale ploeg tegenover Nederland. Een volgende proeve van bekwaamheid voor de speler, die de eerste voetbalheld van het groothertogdom kan worden. (FOX Sports)