Patrick Kluivert (links) en Dennis Bergkamp tijdens de zege van Oranje in 1997
Patrick Kluivert (links) en Dennis Bergkamp tijdens de zege van Oranje in 1997 - © ANP

De Derby der Lage Landen in cijfers

9 november 2016
Het Nederlands elftal treft woensdag in de Amsterdam Arena op zijn zachtst gezegd een oude bekende in tegenstander België.

Van de allereerste interland uit de geschiedenis van Oranje in 1905 - een 1-4 overwinning in Antwerpen - tot en met de 4-2 nederlaag in 2012 stond de Derby der Lage Landen maar liefst 125 keer op het programma.

Om het ongekende aantal in perspectief te zien, Zwitserland volgt op de lijst met favoriete tegenstanders als nummer twee met 33 wedstrijden.

Beste papieren
Nederland kan na de laatste 101 jaar het beste rapport overhandigen. Oranje won 55 van de eerdere ontmoetingen, terwijl de Rode Duivels 41 keer mochten juichen. België knabbelde de laatste periode echter wel wat van de achterstand af met twee overwinningen in de laatste twee interlands.

Voor de laatste zege van het Nederlands elftal op België moeten we zelfs alweer zeven wedstrijden terug. In 1997 won de ploeg van Guus Hiddink in de WK-kwalificatiereeks met 3-1 dankzij treffers van Jaap Stam, Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp.

Hoewel de laatste vijf onderonsjes oefenwedstrijden waren, regende het kaarten tijdens de ‘vriendschappelijke’ duels. In totaal werden niet minder dan 21 gele kaarten getrokken en werden drie spelers weggestuurd.

Mijlpaal
In de vijf bovengenoemde duels opende België telkens de score. Indien de zuiderburen woensdag opnieuw het net weten te vinden, dan zou dit het honderdste doelpunt voor de ploeg zijn in Nederland.

Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat die mijlpaal in de Amsterdam Arena wordt bereikt. Onder bondscoach Danny Blind hield Oranje slechts één keer de nul in veertien interlands (21 tegentreffers).

Ondanks de lange geschiedenis is de wedstrijd van woensdag pas de eerste ontmoeting tussen de twee landen in de Amsterdam Arena, het stadion waar Nederland zijn laatste vijf duels verloor.

Indien het opnieuw slecht afloopt, dan zou dat een evenaring zijn van de langste reeks thuisnederlagen in een specifiek stadion. Begin jaren dertig verloor Oranje zes keer op rij in het Olympisch Stadion. (FOX Sports)

Gerelateerd