Ernest Faber
Ernest Faber - © FOXSports.NL

Faber wil zakelijk en meedogenloos FC Groningen zien

10 november 2016
FC Groningen en trainer Ernest Faber kunnen een weekje uitblazen van de hectische en vooral teleurstellende competitiestart. De coach weet maar al te goed wat er moet gebeuren.

Faber liet zaterdag het woord na het 1-1 gelijkspel tegen N.E.C. vallen. Een paar dagen later, na het oefenduel met Cambuur (2-2) komt de term weer een paar maal om de hoek kijken. Naast de immer gewenste punten mag het, of nee, moet het wat meedogenlozer.

Zakelijk
Zonder genade en zonder medelijden dus. “Dat geldt zowel aanvallend als verdedigend”, stelt Faber tegenover FOX Sports. “Dan hebben wij kwaliteit genoeg om heel snel omhoog te kunnen kijken. Tegen Cambuur kregen we na een paar minuten een doelpunt tegen, terwijl er niets aan de hand was. We moeten ook zakelijker zijn in het afmaken. Dat is de laatste stap.”

Faber constateerde dat Groningen in de slotfase tegen Cambuur wel gif en agressie in het spel had. Toeval of niet: in die fase scoorde zijn ploeg tweemaal, beide keren via Danny Hoesen. En dat was juist de spits die de laatste duels weer op de bank was beland.

Hateboer
Naast de klus om uit de competitiekelder te kruipen, werd deze week bekend dat Faber met nog een probleem wordt opgezadeld. Hans Hateboer, die onder Faber in ieder duel speelde, gaat namelijk zijn aflopende contract niet verlengen.

“Hij is een goede rechtsback, met heel veel energie. Daar zijn er niet zoveel van. Dus wat dat betreft had ik hem er graag bijgehouden. Maar zoiets kan gebeuren in het voetbal, ik respecteer zijn keuze.”

Faber heeft niet getracht om Hateboer op andere gedachten te brengen. “Ik hoef spelers niet te overtuigen, zij bepalen de keuze”, aldus de coach, die tevens aangeeft dat de status van Hateboer niet verandert door zijn toekomstplannen.

Kortom: Hateboer hoeft niet te vrezen voor zijn plekje. “Voor mij heeft het geen gevolgen. Ik ga over de opstelling en kijk naar hoe er getraind wordt en naar de teamprestatie. Wie het dan is, maakt niet uit.” (FOX Sports)