Brazilië en Argentinië staan komende nacht, Nederlandse tijd, tegenover elkaar in Belo Horizonte. Een strijd tussen Neymar en Lionel Messi, maar er is meer. Tien dingen die je moet weten over de aanstaande Superclásico Sudamericano.

10. Chileense arbiter
De aanstelling van Julio Bascuñán voor deze belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd heeft heel wat wenkbrauwen doen fronsen in Argentinië. Immers, na de puntenaftrek voor Bolivia klom Chili in de poule naar plek vijf, met hetzelfde aantal punten (16) als de Argentijnen.

Van enige partijdigheid lijkt geen sprake, maar het is hoogst opmerkelijk dat juist een Chileen in dit duel kan beslissen over het lot van Argentinië. "Wij hadden liever een ander gehad. De prestatie van Buscañán zal onder een vergrootglas liggen. Ik hoop dat hij geen fouten maakt", liet bondscoach Edgardo Bauza in aanloop naar het treffen weten.

9. Aan elkaar gewaagd
Brazilië en Argentinië staan voor de 102de keer tegenover elkaar en ontlopen elkaar nauwelijks. De thuisploeg zegevierde 39 keer, tegenover 37 overwinningen van de bezoekers. Het doelsaldo is zelfs gelijk: 159 om 159.

8. Pelé
De grootste Braziliaanse voetballer aller tijden speelde in totaal tien keer tegen Argentinië en scoorde daarin acht keer. Geen enkele landgenoot kan tot nu toe tippen aan die cijfers.

Pelé eiste echter vrijwel nooit de hoofdrol op in de Superclásico. Alleen in 1963 maakte hij een hattrick in de 5-2 zege tijdens de Copa Roca.

De Argentijn Emilio Baldonedo trof tegen Brazilië het vaakst doel namens zijn land: zeven keer. Maradona bleef steken op slechts één goal en pakte op het WK van 1982 een rode kaart na een smerige overtreding op Joao Batista.

7. Belo Horizonte
De zeven wordt voor altijd in verband gebracht met de vernedering in Belo Horizonte door Duitsland, twee jaar terug tijdens het WK. Thuisland Brazilië kreeg in de halve finale met 1-7 klop en dat betekende een nationaal voetbaltrauma. De chronische pijn die in het stadion Mineirão is ontstaan, kan bij winst tegen Argentinië een heel klein beetje verzacht worden.

6. Stand van zaken
Brazilië leidt momenteel de dans in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep met 21 punten, na vier zeges op rij. Rivaal Argentinië heeft vijf punten achterstand. De situatie van La Albiceleste is zorgelijk, want de huidige zesde positie betekent geen plaatsing voor het WK in Rusland. Bij verlies tegen de Brazilianen staat de ontmoeting met Colombia van volgende week onder nog meer hoogspanning.

5. Rood
Een van de meest memorabele klassiekers tussen beide landen vond plaats tijdens de Copa América in 1991. Vijf doelpunten en vijf rode kaarten waren het eindresultaat in Santiago. Claudio Caniggia, Carlos Enrique, Mazinho, Marcio Santos en Careca moesten voortijdig van het veld. Na de 3-2 eiste Argentinië later de eindoverwinning op.

4. Eerbetoon aan Carlos Alberto
Aanvoerder Dani Alves draagt tegen Argentinië in plaats van zijn gebruikelijke nummer twee het shirt met nummer vier, verwijzend naar wijlen Carlos Alberto. De voormalige captain van de Seleção overleed in oktober en veroverde met Brazilië in 1970 de wereldtitel. Bovendien maakte hij een memorabele goal in de finale tegen Italië. Tegen Argentinië draagt de gehele selectie speciale rouwbanden.

3. Strijd tussen nieuwe bondscoaches
Edgardo Bauza (Argentinië) en Tite (Brazilië) hebben vier WK-kwalificatiewedstrijden achter de rug en de onderlinge ontmoeting wordt de grootste test voor beide bondscoaches. Bauza heeft het moeilijk, want na de zege op Uruguay volgden gelijke spelen tegen Venezuela en Peru en een nederlaag tegen Paraguay.

Tite daarentegen pakte de volle buit in vier wedstrijden en heeft Brazilië weer aan de praat gekregen. De keuzeheren stonden dit jaar al tegenover elkaar tijdens Corinthians – São Paulo. Tite zegevierde met Corinthians (2-0).

2. Messi
De terugkeer van Lionel Messi moet Argentinië weer op het juiste spoor zetten. Zonder de sterspeler werden drie duels niet gewonnen, waardoor de druk op de ploeg is toegenomen. Messi begint aan zijn achtste wedstrijd tegen Brazilië en staat momenteel op vier doelpunten, maar ook vier verliespartijen.

1. Neymar
Zijn ploegmaat bij FC Barcelona is nu een van zijn concurrenten. Neymar kan op 24-jarige leeftijd al zijn 50ste treffer in dienst van de Seleção produceren. Momenteel staat de teller op 49 in 73 interlands. Neymar jaagt op Romário (55) en Ronaldo (62). Het record van Pelé (77) lijkt op termijn ook haalbaar. (FOX Sports)

Brazilië – Argentinië zie je komende nacht vanaf 00.45 uur LIVE op FOX Sports 2.