Halverwege de wedstrijd leek alle pech samengekomen te zijn in stadion-Josy Barthel. Oranje had net de gelijkmaker geïncasseerd en Arjen Robben en Wesley Sneijder bleven achter in de kleedkamer. En toen stond de vergeten Memphis op.

Oranje startte met Joshua Brenet en Bart Ramselaar. Het duo debuteerde al officieel in het oefenduel met België, maar mocht nu ook beginnen bij de eerste elf.

Robben
Nederland trapte af met de instelling die bondscoach Danny Blind vooraf beloofd had: met aanvallende intenties. Het leverde in eerste instantie alleen geen grote mogelijkheden op, omdat de internationals te veel probeerden te voetballen op de slechte grasmat, in plaats van meteen Bas Dost te zoeken met lange ballen.

Arjen Robben, die zijn eerste interland in precies een jaar speelde, raakte de vuisten van doelman Ralph Schon, Wesley Sneijder kon een kansrijke bal net niet goed onder controle krijgen en Davy Klaassen kreeg de bal verkeerd op het hoofd, terwijl Dost vogeltje vrij bij de tweede paal stond te wachten. Het waren de belangrijkste wapenfeiten na een half uur voetballen op de zompige akker.

Robben brak in de 35ste minuut alsnog de ban. De dribbelaar bleef erg koel voor het doel en rondde bekwaam af. De aanvoerder stond echter wel net buitenspel: 0-1.

Wissels
Lang kon Oranje niet van de opluchting genieten, want Brenet vergreep zich aan Daniel Da Mota. De rechtsback van PSV liep dom in de rug van de spits van Luxemburg en arbiter Anthony Taylor kon niet anders dan een strafschop geven. Penaltykiller Maarten Stekelenburg moest het antwoord schuldig blijven op de pingel van Maxime Chanot.

Het betekende de eerste tegengoal voor Nederland van Luxemburg sinds 1963. Destijds verloor Oranje met 2-1 van de huidige nummer 130 van de ranglijst. Oranje, dat sinds het WK van 2014 in veertien duels twaalf maal niet de nul hield, zag de avond nog gitzwarter worden, toen Robben en Sneijder moesten achterblijven in de kleedkamer. Robben was niet okselfris meer na 45 minuten op de toendra, Sneijder werd gewisseld vanwege teleurstellend spel.

Memphis
Hun vervangers Steven Berghuis en Memphis zagen Klaassen een grote mogelijkheid missen aan het begin van de tweede helft. De Ajacied kopte recht op de doelman af, terwijl de hoeken vrij waren.

Manchester United-tribuneklant Memphis, eerder op zondag nog begeerd door Everton-coach Ronald Koeman in De Tafel van Kees, liet zien nog steeds van waarde te kunnen zijn. De door velen al afgeschreven aanvaller kopte een voorzet van Daley Blind steenhard binnen: 1-2. Zes minuten voor het einde schoot hij ook nog een vrije trap fraai binnen: 1-3.

Onheil
Zo ontsnapte Nederland aan het zoveelste onnodige puntverlies door persoonlijke fouten. Eerder kostten uitglijders van onder anderen Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Gregory van der Wiel en Kevin Strootman Oranje kostbare punten in de laatste EK-kwalificatie en huidige WK-kwalificatie.

Dit keer kwam de door blessures en onheil achtervolgde ploeg van bondscoach Blind ermee weg. Oranje staat nu met Zweden gedeeld tweede in groep A, met zeven punten. Op 27 maart 2017, als Bulgarije (zes verzamelde punten) in Sofia de tegenstander is, heeft Nederland in ieder geval genoeg tijd gehad om alle blessures te laten herstellen. En op een dood spoor geraakte spelers kunnen een nieuwe club gevonden hebben, waar ze weer opbloeien: Memphis weet in ieder geval nu al dat hij een belletje van Koeman kan verwachten. (FOX Sports)

Andere uitslagen:
Bulgarije - Wit-Rusland: 1-0
België - Estland: 8-1
Zwitserland - Faeröer Eilanden: 2-0
Portugal - Letland: 4-1
Hongarije - Andorra: 4-0
Griekenland - Bosnië-Herzegovina: 1-1
Cyprus - Gibraltar: 3-1