Quizvraagje. Voor wie is de oefenwedstrijd tussen Engeland en Spanje het belangrijkst? Het antwoord is te vinden op de Britse bank.

Want daar zit dinsdag opnieuw Gareth Southgate. De man die eind september werd aangesteld als interim-bondscoach. Beter, en op z’n Engels gezegd: als troubleshooter. Want de voormalige international, die succesvol was met Jong Engeland, vulde de vacature in die ontstond na het plotse vertrek van Sam Allardyce. Diens positie was onhoudbaar geworden na onthullingen over omkoping en corruptie in het Engelse voetbal.

Nog geen twee weken na de benoeming van Southgate moest de eerste horde al worden genomen in de WK-kwalificatiereeks. Malta werd - zij het met een magere score (2-0) - verslagen. Daags daarop volgende een flets en doelpuntloos gelijkspelletje bij Slovenië. Kortom: de immer veeleisende vijfde colonne was nog niet volledig overtuigd van de kennis en kunde van Southgate.

Tweedelig examen
Deze interlandperiode zou weleens beslissend kunnen zijn voor de toekomst van Southgate, zo luidde de algemene opinie. Een tweedelig examen moest de voormalige trainer van Middlesbrough afleggen. Het WK-kwalificatieduel met Schotland en het vriendschappelijke potje tegen Spanje kregen hierdoor een extra lading.

Het kleine, enthousiaste broertje Schotland werd met 3-0 terechtgewezen. Dat gebeurde onder meer dankzij een treffer van Adam Lallana, die kort voor de wedstrijd nog in The Guardian zijn volste vertrouwen uitsprak in Southgate. Ook Wayne Rooney was openlijk enthousiast over een voortzetting van de huidige samenstelling van de staf.

Heeft de interim-manager genoeg gedaan om een vaste baan te krijgen? Dat vroeg de BBC zich hardop af na de overtuigende zege op de Schotten. De belangrijkste van de twee tests heeft hij immers uitstekend afgelegd. Maar zekerheid is er nog altijd niet.

Complete afgang
Southgate heeft inmiddels aangegeven dat hij binnen een maand duidelijkheid wil. Alleen een complete afgang tegen Spanje lijkt een definitieve aanstelling in de weg te kunnen zitten. Statistisch gezien is de kans klein dat het misgaat voor Southgate. The Three Lions verloren maar één van hun laatste acht vriendschappelijke potjes. Dat gebeurde in maart, tegen Nederland. Twee Engelse bondscoaches geleden. (FOX Sports)