Bryan Ruiz in duel met Jermaine Jones van Amerika
Bryan Ruiz in duel met Jermaine Jones van Amerika - © Pro Shots

Amerika verliest weer, Mexico speelt gelijk

16 november 2016
Amerika wacht een zware klus om zich voor de achtste opeenvolgende keer te kwalificeren voor het WK.

Het team van bondscoach Jürgen Klinsmann ging dinsdag hard onderuit bij Costa Rica.

De ploeg die door Nederland werd uitgeschakeld in de kwartfinales van het WK van 2014 won in San José met liefst 4-0. Team USA had vrijdag ook het eerste groepsduel verloren van Mexico.

De Amerikanen staan nu laatste, samen met het eveneens puntloze Trinidad en Tobago. Uit de poule van zes plaatsen de beste drie teams zich rechtstreeks voor het WK van 2018 in Rusland.

Costa Rica, met voormalig Twente-aanvaller Bryan Ruiz, nam kort voor rust de leiding door een doelpunt van Johan Venegas. Christian Bolanos rondde in de 69ste minuut af op aangeven van Ruiz, waarna invaller Joel Campbell met twee doelpunten de Verenigde Staten nog meer zeer deed.

Klinsmann onder druk
"We nemen geen beslissingen meteen na een wedstrijd'', zei Sunil Gulati, voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond, toen gevraagd werd naar de positie van Klinsmann.

"We gaan nadenken over wat er vandaag gebeurd is en de situatie met Jürgen bespreken'', aldus Gulati, die eerder nog zijn volledige steun aan de bondscoach had uitgesproken.

De naam van voormalig bondscoach Bruce Arena zingt al rond als mogelijke opvolger. Klinsmann zelf was ontgoocheld: "Dit is een bittere pil, dit is de nederlaag die het meeste zeer doet in de vijf jaar dat ik hier werk.''

Guardado en Moreno
Mexico, dat vrijdag in Ohio met 2-1 te sterk was voor de Verenigde Staten, kwam bij Panama niet verder dan een 0-0-gelijkspel.

De ploeg miste de geblesseerde PSV'er Andrés Guardado, diens ploeggenoot Héctor Moreno speelde de volle 90 minuten.

Mexico en Panama hebben ieder vier punten. Honduras volgt met drie punten na de zege dinsdag op Trinidad en Tobago: 3-1.

Voor de nummer vier van de Midden- en Noord-Amerikaanse groep volgt nog een play-off met een Aziatisch land om een ticket voor het WK. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd