Per-Mathias Högmo vertrekt als bondscoach van Noorwegen.

De 56-jarige Noor trad in 2013 aan. Hij had een clausule in zijn vierjarige contract voor het geval Noorwegen het EK van 2016 zou mislopen. Dat gebeurde, na een uitschakeling in de play-off tegen Hongarije, maar hij mocht toch aanblijven.

Nu de Noren matig presteren in hun kwalificatiegroep voor het WK, hebben de Noorse voetbalbond en Högmo 'in goed overleg' besloten uit elkaar te gaan.

In vier wedstrijden behaalde Noorwegen slechts drie punten, middels een zege op San Marino. Van Duitsland, Azerbeidzjan en Tsjechië werd verloren.

De laatste keer dat Noorwegen aan een eindtoernooi deelnam, werd het EK van 2000 in Nederland en België gespeeld.

Afrikaanse chaos
Ook Congo moet op zoek naar een nieuwe bondscoach: Pierre Lechantre is ontslagen.

De 66-jarige Fransman is al de vierde bondscoach van een Afrikaans land die gedwongen weg moet sinds vorige maand de kwalificatie voor het WK van 2018 startte.

De nederlaag tegen Oeganda (1-0) van zaterdag werd Lechantre, in 2000 nog winnaar van de Afrika Cup met Kameroen, fataal. Congo staat na twee duels puntloos onderaan in de groep, nadat het eerder ook van Egypte verloor.

Lechantre was een jaar in dienst van de Congolese voetbalbond. Eerder ontsloegen Algerije, Gabon en Libië hun trainers na teleurstellende resultaten in de kwalificatiereeks. (FOX Sports/ANP)