Olympische Spelen.
Olympische Spelen. - © Pro Shots

Tien medaillewinnaars Peking alsnog betrapt

17 november 2016
Nog eens zestien atleten die meededen aan de Olympische Spelen van 2008 zijn na hertests alsnog op doping betrapt. Onder de zondaars bevinden zich tien medaillewinnaars.

Het gaat voornamelijk om sporters uit landen als Rusland, Kazachstan, Oekraïne en Wit-Rusland, meldde het IOC donderdag. Eerder op donderdag maakte het Kazachse Olympisch Comité al bekend dat drie medaillewinnaars uit dat land met terugwerkende kracht gediskwalificeerd zijn en hun medailles moeten inleveren.

Het gaat om de gewichthefsters Irina Nekrassova en Maria Grabovezkaja en de worstelaar Asset Mambetov. Nekrassova won in Peking een zilveren plak, brons was er voor de twee andere dopingzondaars. De overige Kazakken wisten geen plak te behalen.

Ook de Russische gewichtheffers Chadjimoerat Akkajev (brons in de klasse tot 94 kg) en Dmitri Lapikov (brons in de klasse tot 105 kg), de Russische worstelaar Chasan Barojev (zilver), de Oekraïense gewichthefster Natalja Davidova (brons), de Griekse hinkstapspringster Chrysopigi Devetzi (brons), worstelaar Vitali Rahimov uit Azerbeidzjan (zilver) en de Oekraïense polsstokhoogspringer Denis Joertsjenko (brons) moeten hun medailles vanwege een positieve test afstaan. (FOX Sports/ANP)