Jan Smeekens
Jan Smeekens - © ANP

Smeekens eindelijk weer op het podium

20 november 2016
Na bijna twee jaar heeft schaatser Jan Smeekens weer eens een medaille gewonnen in het wereldbekercircuit.

De 29-jarige sprinter van Team LottoNL-Jumbo pakte zondag in Nagano zilver op de 500 meter met een tijd van 34,89. Alleen de dertigjarige Duitser Nico Ihle, die in de eerste rit uitkwam, was sneller (34,82).

Het was zijn eerste wereldbekerzege ooit op de 500 meter. Het brons was voor de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu met een tijd van 34,96.

Moeilijke jaren
Smeekens, die bij Sotsji 2014 olympisch zilver op de 500 meter behaalde zeer nipt achter Michel Mulder (0,01 seconde), beleefde een paar moeilijke jaren. Door aanhoudend blessureleed, onder meer aan zijn rug, moest hij de afgelopen seizoenen voornamelijk met een bijrol genoegen nemen. In het voor-olympische jaar lijkt Smeekens nu weer een beetje de oude te worden.

De zesvoudige Nederlandse kampioen finishte achter Ronald Mulder ook als tweede eind oktober bij de KNSB Cup in Groningen. Tijdens de eerste wereldbeker vorige week in China eindigde hij als vierde, maar ook als vijftiende op de 500 meter.

In Japan dook hij zondag voor de eerste keer dit seizoen onder de 35 seconden, maar zijn fraaie tijd bleek net niet voldoende voor goud.

Kai Verbij
De huidige Nederlandse sprintkampioen Kai Verbij viel met 34,97 net buiten het podium (vierde). Ronald Mulder reed de zesde tijd (35,02), net achter wereldkampioen Pavel Koelizjnikov uit Rusland (35,01). Daidai Ntab belandde met 35,17 op de elfde plaats.

Kjeld Nuis sloot zijn succesvolle schaatsdriedaagse in Nagano, met goud op de 1000 meter en zilver op de 1500 meter, lichtelijk in mineur af. Hij werd op de 500 meter gediskwalificeerd na zijn tweede valse start. (ANP)