Joost Luiten
Joost Luiten - © ANP

Luiten stijgt na goede slotronde, Stenson winnaar Europese Tour

20 november 2016
Joost Luiten heeft zondag een fraai einde gebreid aan het Tour Championship in Dubai.

De Rotterdammer herstelde zich goed van zijn matige derde ronde op zaterdag en noteerde voor de vierde ronde op de Jumeirah Golf Estate 67 slagen, vijf onder par. Hij schreef zeven birdies op zijn kaart, tegenover twee bogeys.

De Nederlander eindigde met 277 slagen net buiten de top tien in het finale toernooi van de Europese Tour. Zijn totaalscore van 277 slagen (-11) was goed voor de gedeelde dertiende plaats.

De Engelsman Matthew Fitzpatrick verraste met de overwinning in het toernooi met een score van 271 slagen (-17) na een slotronde van 67.

Hij tikte op de achttiende hole een birdie binnen, die hem één slag voorsprong gaf op zijn landgenoot Tyrrell Hatton. De laatste gaf de zege weg met een waterbal en een resulterende bogey op de laatste hole.

Stenson eindwinnaar Europese Tour
De Zweed Henrik Stenson verzekerde zich ondertussen van de eerste plaats in het eindklassement van de Europese Tour. Hij eindigde bovenaan door zijn uitstekende vierde en laatste ronde in Dubai.

Met een score van 65 slagen, zeven onder par, kwam hij uit op een totaal van 276 (-12) en eindigde hij bij de beste tien in het slottoernooi. Zijn eerste positie in de ranking van de Europese Tour was daarmee veilig gesteld.

Het is de tweede keer in zijn carrière dat Stenson, de nummer vier van de wereld, zich kroont tot beste golfer van de Europese Tour. Hij onttroonde op de Jumeirah Golf Estates de Noord-Ier Rory McIlroy.

De 40-jarige Zweed won dit jaar onder meer het Brits Open en veroverde zilver in het olympisch golftoernooi in Rio. Hij ontvangt als winnaar van de zogeheten Race to Dubai een extra bonus van ruim 1 miljoen euro. (FOX Sports/ANP)