Kuijt kopt raak en Zwolle heeft het nakijken
Kuijt kopt raak en Zwolle heeft het nakijken - © Pro Shots

Code rood-wit in Kuip: Feyenoord neemt koppositie weer over

20 november 2016
Feyenoord heeft zondagmiddag de eerste plaats in de Eredivisie weer heroverd op aartsvijand Ajax. De Rotterdammers zegevierden in de eigen Kuip tegen PEC Zwolle: 3-0.

Terwijl Rotterdam, en heel West-Nederland, gebukt ging onder een onstuimige zuidwesterstorm, zorgde een indrukwekkend eerbetoon juist voor een respectvol stiltegebied in De Kuip.

De prachtige supportersactie voor Tonny Vilhena, die weer voor het eerst in de basis stond nadat zijn moeder twee weken geleden overleed, zorgde voor een brok in de keel en een traan in het door wind geteisterde oog.

Het zou tot de 25ste minuut duren voordat Feyenoord de eerste kans liet noteren tegen de Zwollenaren. Een schot van Dirk Kuijt werd gestuit door doelman Mickey van der Hart.

Kuijt
Meteen daarna werd een kopbal van Nicolai Jørgensen net voor of net achter de lijn weggehaald. Prompt stak er ook een storm op op de tribunes in De Kuip, want de grensrechter beweerde dat er geen goal viel te noteren.

Vlak voor rust was het alsnog raak. Dirk Kuijt verlengde een voorzet van Jens Toornstra prachtig met het hoofd in de lange hoek: 1-0.

Kort daarna raakte Eljero Elia nog de lat. Begin tweede helft leverde de flankenflitser een prima voorzet af op het hoofd van Jørgensen, maar de gedeeld topscorer van de Eredivisie kopte tot verbazing van iedereen van dichtbij naast.

Koppositie
PEC leek heel even brutaal het initiatief over te nemen, maar Feyenoord maakte korte metten met de ijdele hoop van de bezoekers. Op de vlammende afstandsschoten van Karim El Ahmadi en Jens Toornstra hadden zij geen antwoord: 3-0.

Zo viel er een code rood-wit te noteren in De Kuip, de Rotterdamse clubkleuren welteverstaan. Feyenoord nam namelijk de koppositie van Ajax, dat eerder N.E.C. wegvaagde met 5-0, weer over en leidt met twee punten voorsprong op de Amsterdammers. Volgende week wacht de twee topclubs een lastig uitduel: op het programma staan FC Utrecht - Feyenoord en sc Heerenveen - Ajax. (FOX Sports)