Leo van der Kroft
Leo van der Kroft - © ANP

Oud-scheidsrechter Leo van der Kroft overleden (87)

25 november 2016
Oud-scheidsrechter betaald voetbal Leo van der Kroft is op 87-jarige leeftijd overleden.

De Haagse arbiter was bondsridder van de KNVB en lid van verdienste bij ADO Den Haag. Hij is donderdag na een kortstondig ziekbed gestorven, meldde zijn familie. 

De arbiters in de Eredivisie en de Jupiler League dragen deze speelronde rouwbanden ter nagedachtenis aan Van der Kroft.

Eerste gele kaart
Van der Kroft was arbiter in de eredivisie tussen 1969 en 1976 en floot tevens interlands en Europese bekerwedstrijden. Zo was hij in 1974 scheidsrechter bij een wedstrijd tussen Engeland en Schotland. In het Hampden Park in Glasgow zaten 95.000 toeschouwers.

Van der Kroft staat te boek als de eerste scheidsrechter die in Nederland een gele kaart gaf, aan Feyenoorder Willem van Hanegem in 1972 tijdens Feyenoord - NEC.

Een beroemde wedstrijd die Van der Kroft leidde was het duel in de kwartfinales van de Europa Cup 1 tussen Borussia Mönchengladbach en Real Madrid CF in 1976. Hij keurde twee doelpunten van Borussia af, waardoor Real de halve finales bereikte.

Geen Spelen
Hoewel de UEFA protesten van de Duitse club terzijde legde, besloot de FIFA de uitnodiging voor Van der Kroft om te fluiten tijdens de Olympische Zomerspelen 1976 in te trekken.

Na zijn actieve carrière was hij bestuurlijk actief in de KNVB, UEFA en FIFA. Hij was in 1971 mede-oprichter van de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV).

Erelid
In 2000 benoemde de KNVB Van der Kroft tot bondsridder. Na ruim vijftig jaar lidmaatschap van ADO Den Haag werd hij in 2011 benoemd tot lid van verdienste van die club. (FOX Sports/ANP)