Ilya Ilyin
Ilya Ilyin - © ANP

Hertesten vellen opnieuw olympisch kampioenen

25 november 2016
Twee olympische kampioenen moeten hun gouden medailles inleveren.

Bij hertesten van de stalen die destijds voor dopingonderzoek werden afgenomen, bleek alsnog dat ze verboden middelen hadden gebruikt.

Het gaat om gewichtheffer Ilya Ilyin uit Kazachstan, die zowel in 2008 als 2012 goud pakte in de klasse tot 94 kilogram, en de Wit-Russische atlete Oksana Miankova, de olympisch kampioene van Beijing bij het kogelslingeren.

Nieuwste technieken
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laat stalen die in 2008 en 2012 werden afgenomen opnieuw onderzoeken, met behulp van de nieuwste opsporingstechnieken.

Het IOC maakte vrijdag weer zeven namen van zondaars bekend. Naast de olympisch kampioenen Ilyin en Miankova gaat het om vier atleten uit Wit-Rusland, onder wie Natalia Michnevitsj die in 2008 zilver pakte bij het kogelstoten, en een gewichthefster uit Azerbeidzjan.

Miankova testte net als Ilin positief bij haar stalen uit zowel 2008 als 2012. In Londen eindigde de titelverdedigster als zevende. De betrokken atleten worden uit de uitslagen geschrapt en de medaillewinnaars moeten hun eremetaal inleveren. (FOX Sports/ANP)