Vitesse heeft weer niet weten te winnen in de eigen Gelredome. De Arnhemmers kwamen wel terug van een 0-2 achterstand tegen Excelsior, maar een gelijkspel was het hoogst haalbare: 2-2.

Vitesse begon niet met de beste papieren aan het thuisduel. De Arnhemmers verloren zes en wonnen slechts twee van de laatste elf competitiewedstrijden in de Gelredome, waarvan er drie gelijk eindigden.

Fraser
Bovendien had Vitesse tot vanavond dit seizoen pas zeventien keer gescoord, terwijl de ploeg de afgelopen vier jaar steeds minimaal 25 goals in de eerste dertien speelronden maakte. De verklaring achter het ludieke spandoek 'Winnen, ik Fraser voor' was gevonden.

De start van de wedstrijd was derhalve niet in het voordeel van Henk Frasers elftal. Binnen veertien minuten stond het 0-2 voor Excelsior. Hicham Faik, afgelopen zomer transfervrij opgepikt, haalde twee maal doeltreffend uit.

Bij de eerste goal zag Vitesse-doelman Eloy Room er niet goed uit, maar de stuit was ook wel venijnig. Dankzij deze doelpunten staat Faik op zes Eredivisie-treffers in totaal. Hij maakte ze allemaal van buiten de zestienmeter.

Penalty
In de laatste vier Eredivisie-wedstrijden tussen Vitesse en Excelsior in Arnhem werden vier strafschoppen gegeven en dus kon deze editie niet uitblijven. Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij haakte Vitesse-debutant Arshak Koryan en scheidsrechter Siemen Mulder wees naar de stip. Ricky van Wolfswinkel faalde niet vanaf elf meter.

In de tweede helft was Nigel Hasselbaink dicht bij de 1-3, maar de aanvaller zag de bal voorlangs gaan. Vitesse kreeg een flinke mogelijkheid via Guram Kashia (van de lijn gehaald) en Van Wolfswinkel (over).

De Arnhemmers kregen alsnog hun goal, middels een prachtige actie van Adnane Tighadouini . De behendige aanvaller maakte zijn eerste Eredivisie-doelpunt voor Vitesse sinds 24 april 2011 (toen tegen FC Utrecht).

Vitesse won dus weer niet in eigen huis. Excelsior, dat elf van de laatste vijftien uitwedstrijden in de competitie (twee keer winst, twee maal gelijk) verloor, schreef weer eens een punt bij. (FOX Sports)