Ajax heeft zondag een moeizame zege geboekt op sc Heerenveen. In Friesland besliste Davy Klaassen negentien minuten voor tijd het duel: 0-1.

Zonder flitsend te voetballen toonde Heerenveen opnieuw aan dat het niet zomaar bovenin meedraait in de Eredivisie. De formatie van Jurgen Streppel zorgde ervoor dat Ajax weinig kansen kon creëren.

Voor rust kreeg alleen Klaassen tot tweemaal toe een goede mogelijkheid om de score te openen. De aanvoerder van Ajax miste echter beide keren in kansrijke positie. Troetelkind Kasper Dolberg kwam amper in het stuk voor, dat gold ook voor vormgever Hakim Ziyech, wiens inzetbaarheid door een paar dagen ziekte lang onzeker was.

Heerenveen stelde daar twee schotkansjes van Pelle van Amersfoort en een mislukte vrije trap van Sam Larsson tegenover. Tot doelpunten leidde dit allemaal niet, waardoor er, niet voor de eerste keer dit seizoen, een brilstand op het bord stond in het Abe Lenstra Stadion.

Na rust kreeg Amin Younes een grote kans, maar de Duitser – teruggekeerd na een liesblessure – schoot de bal hoog over het doel van Heerenveen-goalie Erwin Mulder. Kort na die misser was het alsnog raak voor Ajax. Een prachtige steekbal van invaller Donny van de Beek bereikte Davy Klaassen die uit een moeilijke hoek scoorde. Het was alweer zijn zesde openingsgoal in het huidige seizoen. 

Heerenveen was niet meer bij machte om die achterstand in de laatste negentien minuten nog weg te werken. Hierdoor zijn de Friezen inmiddels vier duels zonder zege. Ajax weet ondertussen bijna niet meer wat verliezen is. De laatste nederlaag dateert van eind augustus, toen FK Rostov in de voorrondes van de Champions League Ajax een pak rammel gaf. (FOX Sports)