Veel geschreeuw, weinig wol. PEC Zwolle legde zaterdagavond negentien keer aan voor een schot, zeven keer vaker dan FC Groningen. Het leverde geen enkele goal op (0-4).

Het is kenmerkend voor het huidige seizoen van de Zwollenaren, die op ieder vlak ernstig tekortschieten. In aanvallend opzicht doen alleen Willem II en Roda JC het slechter dan PEC, dat tot nu toe slechts twaalf keer het net vond in veertien wedstrijden.

50 procent
Nog zorgwekkender voor Jans is het aantal Eredivisie-wedstrijden waarin de Blauwvingers niet wisten te scoren: zeven. Oftewel, de helft.

Vorig seizoen bleef PEC eveneens zeven competitiewedstrijden verstoken van doelpunten. Toen werden die losse flodders echter verdeeld over 34 wedstrijden. 

Het adagium dat balbezit niets waard is, als je het niet om kunt zetten in doelpunten, ondervindt men in Zwolle momenteel aan den lijve. Tegen Groningen had PEC voor de vierde keer dit seizoen meer dan zestig procent van de tijd de bal, die wedstrijden leverden welgeteld één goal op.

Brockenpiloot
Met Nicolai Brock-Madsen werd deze zomer op de valreep een aanspeelpunt in huis gehaald, als vervanger van Lars Veldwijk. De enige overeenkomst tussen de twee spitsen is tot nu toe echter dat ze beiden in de categorie ‘lang’ vallen, met respectievelijk 1.90 en 1.96 meter. 

Waar Veldwijk vorig seizoen veertien keer het net vond en goed was voor negen assists, prijkt achter de naam van Brock-Madsen op beide vlakken nog de hatelijke 'nul'.

Geel
Tegen FC Groningen prijkte de Deen wel voor het eerst op het wedstrijdformulier, door geel te pakken met een schwalbe.

De Scandinaviër kende sowieso een dramatische avond, door met de helft (!) van zijn balcontacten balverlies te lijden - 17 van de 34 - geen enkele doelpoging te ondernemen en niet één kans te creëren.

Lekke defensie
Een gesloten defensie kan een gebrek aan doelpunten - deels - opvangen, maar ook op dat vlak scoort PEC dramatisch. Het slechtst van alle achttien Eredivisie-clubs zelfs, met 28 tegentreffers. Drie meer dan runner-up Excelsior. 

Ron Jans is, om Ruud Gullit te parafraseren, momenteel niet te benijden. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 Ajax 2 6 4
3 PSV 2 6 3
4 Vitesse 2 6 3
5 VVV-Venlo 2 4 2
6 FC Twente 2 4 2
7 Feyenoord 2 4 2
8 Willem II 2 3 2
9 FC Groningen 2 3 -1
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 AZ 1 1 0
12 FC Utrecht 1 1 0
13 PEC Zwolle 2 1 -2
14 FC Emmen 2 0 -3
15 ADO Den Haag 2 0 -3
16 Sparta Rotterdam 2 0 -3
17 Fortuna Sittard 2 0 -4
18 RKC Waalwijk 2 0 -4