Een Boliviaans vliegtuig met 77 mensen aan boord is neergestort in Colombia. De spelers van het Braziliaanse voetbalelftal Chapecoense bevonden zich onder de passagiers.

Chapecoense zou woensdagnacht de heenwedstrijd van de finale van de Copa Sudamericana, een Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League, spelen tegen het Colombiaanse Atlético Nacional.

Het vliegtuig zou door technische problemen zijn gecrasht in de buurt van Medellín. Het toestel was op weg naar José María Córdova International Airport in Rionegro. 

Overlevenden
Het ongeluk heeft aan 71 mensen het leven gekost. Op de plaats van het ongeluk werden zes overlevenden gevonden.

Volgens de Colombiaanse autoriteiten bevinden zich drie van de spelers van Chapecoense onder de overlevenden.

Het zou gaan om verdedigers Alan Ruschel (27) en Zamier Neto (31) en keeper Jackson Follmann (21). Doelman Marcos Danilo, die aanvankelijk de crash overleefd leek te hebben, zou in het ziekenhuis zijn overleden.

Kroon
Chapecoense hoopte tijdens de finale van de Copa Sudamericana een kroon te zetten op een ongekende campagne. De formatie uit Chapecó, die pas in 2014 na 35 jaar afwezigheid terugkeerde op het hoogste niveau in Brazilië, verbaasde dit seizoen vriend en vijand.

De cupfighters schakelden onder meer in de achtste finales de Zuid-Amerikaanse grootmacht Independiente uit en plaatsten zich vorige week ten koste van het Argentijnse San Lorenzo voor de eindstrijd.

Finale
Chapecoense zou woensdag het eerste deel van het tweeluik tegen Atlético Nacional spelen in het Estadio Atanasio Girardot in Medellín. De terugwedstrijd stond op 7 december in Brazilië op de rol.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol meldde dinsdag dat de eindstrijd 'tot nader order' is uitgesteld. "De Zuid-Amerikaanse voetbalfamilie is diep geschokt", aldus een verklaring van de bond.

Verklaring
"Dit is een enorme tragedie", zei vicevoorzitter Ivan Tozzo bij het stadion van de club, waar honderden fans zich verzamelden om samen te rouwen.

Reserves die niet waren geselecteerd voor de eerste confrontatie met Atlético Nacional in Medellin zaten verslagen in de kleedkamer waar vorige week nog was gefeest.

"We hebben samen een lange weg afgelegd", zei Tozzo snikkend. "En nu we hier zijn, bijna aan de top, gebeurt deze tragedie. Maar Chapecoense gaat door."

FIFA
FIFA-voorzitter Gianni Infantino betuigde namens de hele voetbalwereld zijn medeleven: "Dit is een heel, heel trieste dag voor het voetbal”, meldde Infantino op de website van de wereldvoetbalbond.

"In deze moeilijke tijd zijn onze gedachten bij de slachtoffers, hun familie en vrienden. We leven mee met de fans van Chapecoense, de voetbalgemeenschap en de getroffen media in Brazilië." Naast negentien spelers overleden namelijk ook 21 meereizende journalisten. (FOX Sports)

Gerelateerd