Theo van Seggelen (rechts)
Theo van Seggelen (rechts) - © ANP

Onderzoek FIFPro: Per elftal weet één speler van matchfixing

29 november 2016
Gemiddeld heeft elk voetbalelftal wel een speler die betrokken is bij matchfixing of daarvoor benaderd is.

Dat is een van de conclusies uit een groot onderzoek van de spelersvakbond FIFPro in samenwerking met de universiteit van Manchester naar de arbeidsomstandigheden van profvoetballers.

Duizenden spelers uit 54 landen werden geïnterviewd over bijvoorbeeld hun salaris, arbeidsomstandigheden, contracten en matchfixing in de voetballerij.

Resultaten
In de resultaten die maandag werden gepubliceerd blijkt onder meer dat zeven procent van de ondervraagden aangaf benaderd te zijn voor het beïnvloeden van wedstrijden. Voor voetballers ouder dan dertig liep dit op naar elf procent.

In ieder voetbalelftal is wel een speler die ervan af weet, benaderd is of heeft meegedaan aan matchfixing. Vooral de financieel kwetsbare situatie van veel spelers maakt het voor matchfixers aantrekkelijk om hen te benaderen. Meer dan 45 procent van de spelers verdient minder dan 1.000 dollar per maand.

Daarnaast moet 41 procent van de ondervraagde voetballers soms lang wachten. In de laatste twee seizoenen kregen ze niet of niet op tijd het salaris overgemaakt. Hoe minder de voetballer verdient des te groter de kans is dat hij wordt benaderd voor matchfixing.

Hervormingen
Voorzitter van FIFPro, de Nederlander Theo van Seggelen, ziet het rapport als een basis voor verandering. "Dit onderzoek geeft een duidelijk en accuraat beeld van de ervaringen van een gemiddelde profvoetballer."

"Salarissen die niet worden betaald, onderbetaling en matchfixing moeten ooit iets van het verleden zijn. Dit rapport moet het startpunt van de nodige hervormingen in het mondiale voetbal zijn." (ANP)

Gerelateerd