De Busby Babes worden herdacht op Old Trafford
De Busby Babes worden herdacht op Old Trafford - © Pro Shots

Van Torino tot de 'Busby Babes', de voorgangers van Chapecoense

29 november 2016
De vliegramp die meerdere spelers van Chapecoense het leven kostte, is niet de eerste in de geschiedenis van de topsport.

Door de jaren heen werden hele, soms legendarische, ploegen weggevaagd. Zoals het sterrenensemble van Torino, dat op 4 mei 1949 verongelukte bij terugkeer van een vriendschappelijke wedstrijd in Portugal. Achttien spelers kwamen om het leven, onder wie acht internationals.

Busby Babes
Negen jaar later vond de misschien wel bekendste vliegramp in de sporthistorie plaats. De opmars van Manchester Uniteds fameuze Busby Babes werd op verschrikkelijke wijze een halt toe geroepen, toen de selectie op 6 februari 1958 in een vliegtuig zat dat bij een doorstart in München verongelukte.

De ramp kostte aan 21 mensen het leven, onder wie acht spelers en drie clubofficials. Enkele weken later bezweken nog twee inzittenden aan hun verwondingen.

Kleurrijk Elftal
Ook het Nederlandse voetbal werd niet gespaard. Op 7 juni 1989 stortte een SLM-toestel neer in Suriname, met aan boord het Kleurrijk Elftal, een ploeg bestaande uit voetballers van Surinaamse afkomst die in Nederland speelden.

Veertien van hen vonden de dood, in de ramp die in totaal aan 168 mensen het leven kostte.

Kalusha Bwalya
Een andere speler met een verleden in Nederland, Kalusha Bwalya, ontsnapte juist aan de dood. De toenmalig PSV'er zou rechtstreeks vanuit Europa naar Senegal vliegen, waardoor hij niet met zijn ploeggenoten van de Zambiaanse nationale ploeg in het vliegtuig zat dat op 27 april 1993 verongelukte.

Zes spelers van Zambia's Gouden Generatie kwamen om bij de crash in Gabon.

Kunstrijders en ijshockeyers
Ook andere sporten ontkwamen niet aan tragische vliegtuigongelukken. Een hele generatie Amerikaanse kunstrijders verdween in één klap, toen hun vlucht op 15 februari 1961 neerstortte, bij een tussenlanding in Brussel op weg naar het WK in Praag.

En in 2011 nog kwamen 43 spelers en stafleden van Lokomotiv Yaroslavl, een Russisch ijshockeyteam, om het leven bij een crash in het westen van Rusland. Hun vliegtuig vloog in brand toen het opsteeg. (FOX Sports)

Gerelateerd