Voor het eerst in zeven seizoenen staat de Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Sparta weer op het menu in de Eredivisie. Met de FOX Sports-analisten Foeke Booy, oud-trainer van Sparta, en John de Wolf, oud-speler van beide clubs, blikken we vooruit aan de hand van vijf actuele stellingen.

1) Feyenoord haalt de kerst als koploper
Booy, na lang nadenken. "Ja, met hangen en wurgen. Het spel is niet geweldig, tegen FC Utrecht was het heel slecht. Ajax speelt beter, maar hun programma is zwaarder. Misschien is het een wake-up-call voor Feyenoord. Ze kunnen niet blijven teren op de gedachte: 'het komt wel goed, ondanks dat we minder spelen'. De winterstop komt als geroepen voor Feyenoord."

De Wolf: "Ik denk het wel. Ze gaan de rug rechten en ik verwacht niet dat ze zo’n terugval krijgen als vorig seizoen. Het is heel veel waard om als koploper de winterstop in te gaan. Dat is mentaal van belang en het kan een boost geven. Het zou ook voor een negatieve flow zorgen als je niet als nummer één de eerste seizoenshelft afsluit, terwijl je daarvoor constant eerste was."

2) Sparta speelt zich dit seizoen probleemloos veilig
Booy: "Ja. Ze laten goed voetbal zien en kunnen wedstrijden winnen. De verschillen zijn klein onderin en er is een grote groep die dicht bij elkaar staat. Er moeten daardoor meer punten worden gehaald, maar ik verwacht dat Sparta boven in het rechterrijtje eindigt."

De Wolf: "Dat denk ik wel. Er is duidelijkheid: ze weten precies wat ze moeten doen en ze zijn fit. Zondag was het mooi dat ze na een dramatische eerste helft de knop om konden zetten en uiteindelijk hun eigen spel speelden: vooruit en met veel beweging."

3) Loris Brogno hoort in de basis van Sparta thuis
Booy: "Als een speler daar niet staat, heeft dat altijd een reden. En als je onomstreden bent, speel je altijd. Hij is in potentie wel een basisspeler, maar met je mond verdien je het niet. Die plek dwing je af met je voeten."

De Wolf: "Eén ding is duidelijk: hij maakt het Alex Pastoor flink moeilijk. Hij laat zijn voeten spreken op het moment dat hij erin komt. Dat is de enige manier hoe een speler moet invallen. Nu ligt het balletje bij de trainer. Wat ik zou doen zondag? Ik zou 'm opstellen."

Loris Brogno was dit seizoen al goed voor zeven Eredivisie-goals | Pro Shots


4) Jordy Clasie is de ideale winterversterking voor Feyenoord
Booy: "Eens. Hij is een aanjager, balafpakker en een spelverplaatser. Het middenveld van Feyenoord is nu mager bezet, als je ziet waar ze naar toe willen: het kampioenschap. Clasie zou een echte versterking zijn. Het zou wel betekenen dat er financieel wat water bij de wijn zou moeten. En, hij moet zelf ook nog willen hè? Het kan de boost geven die Feyenoord vorig jaar na de winterstop miste."

De Wolf: "Dat zou hij zijn, maar of het haalbaar is, is vraag twee. Dat denk ik niet. En ik weet niet of hij nu gelijk terug naar zijn oude club moet gaan. Misschien is dat over een paar jaar realistisch. Ik zou, als ik Feyenoord was, ook nog wel eens willen kijken naar de linksbackpositie. Terence Kongolo staat daar, maar ik vind hem centraal achterin beter. Die linkerkant is matig, verdedigend gezien."

5) Het is doodzonde dat deze derby zeven jaar niet gespeeld is in de Eredivisie
Booy: "Dat is zo. Het is dé Rotterdamse derby, met veel nostalgie. Het zijn twee geweldige clubs, die beide op het hoogste niveau thuishoren. Ik voorzie dat Sparta het op een stabiele manier langer dan een seizoen vol gaat houden."

De Wolf: "Tuurlijk. Je zag het vorig seizoen, toen bij een oefenwedstrijd tussen Feyenoord en Sparta voor een goed doel (de Hartstichting, red.) het stadion was uitverkocht. Het leeft en er is veel aandacht voor. Sparta heeft er hard voor moeten ploeteren om weer terug te komen. Nu zijn ze er en ik hoop dat er nog vele derby’s zullen volgen." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33