Toon van Helfteren
Toon van Helfteren - © Pro Shots

Van Helfteren langer bondscoach basketbalmannen

30 november 2016
Toon van Helfteren heeft zijn contract als bondscoach van de Nederlandse basketballers verlengd tot februari 2019.

Dat meldt de Stichting Nederlands Mannen Team (NMT) woensdag. Van Helfterens contract liep af nadat Oranje dit najaar kwalificatie voor het EK misliep.

In augustus begint Van Helfteren met zijn selectie aan de kwalificatie voor de WK-poulewedstrijden. Mocht Oranje vroegtijdig stranden, dan volgt een periode zonder belangrijke interlands en wordt de positie van de coach heroverwogen.

"Ik ben blij dat Toon de komende twee jaar aan de Orange Lions verbonden blijft'', reageerde Bert Kragtwijk, de voorzitter van de Stichting NMT, toch. "We gaan de komende weken knopen doorhakken over de invulling van de rest van de staf. Toon wordt als hoofdcoach uiteraard bij die afwegingen betrokken. Het voelt goed om samen met hem vooruit te kijken.''

De stichting, opgezet door onder anderen een aantal oud-internationals, heeft de nationale mannenploeg al enkele jaren financieel en organisatorisch onder zijn hoede nadat basketbalbond NBB vanwege een te klein budget Oranje niet langer kon onderhouden. Kragtwijk: "Het is de plicht van het NMT om de lange termijn in de gaten te houden. Als bestuur weten we na een poosje van bezinning heel goed waar we naar toe willen en wat daarvoor nodig is.''

Van Helfteren is met 207 interlands recordinternational en heeft als hoofdcoach inmiddels ook het record in handen. In twee periodes coachte hij Oranje tot nu toe 103 keer. (ANP)