Dabney dos Santos (AZ) in duel met Bas Kuipers (Excelsior)
Dabney dos Santos (AZ) in duel met Bas Kuipers (Excelsior) - © FOXSports.NL

AZ jaagt op spaarzame zege op 'vervloekt' Woudestein

3 december 2016
Maar weinig clubs in de Eredivisie zullen zo'n slechte herinnering hebben overgehouden aan Woudestein als AZ. Dat komt allemaal door 29 april 2007.

Op die dag overkwam AZ hetzelfde als wat Ajax vorig seizoen gebeurde. De ploeg stond op poleposition om de titel te pakken, maar vloog tijdens de race op dramatische en onnavolgbare wijze uit de bocht.

AZ voerde voorafgaand aan het laatste duel, bij Excelsior, de Eredivisie aan. De Alkmaarders hadden hetzelfde puntenaantal als concurrenten Ajax en PSV, maar beschikten over een veel beter doelsaldo. Een zege van AZ zou hierdoor hoogstwaarschijnlijk genoeg zijn voor de landstitel.

Maar zover kwam het niet. Een vroege rode kaart voor doelman Boy Waterman leidde een 3-2 nederlaag in. De schaal belandde niet bij AZ, destijds onder leiding van Louis van Gaal, maar bij PSV waar Phillip Cocu zijn loopbaan als speler op een wel heel feestelijke manier afsloot.

Dankzij diens treffer had PSV een beter doelsaldo dan Ajax, dat tweede werd. AZ ging niet als kampioen maar als nummer drie de boeken in.

Vloek
Het horrorscenario uit 2007 liet zijn sporen na. Want ook in de jaren na de dag-waarop-het-had-moeten-gebeuren-maar-alles-misging was de code van slot Woudestein bijzonder moeilijk te kraken voor AZ. 

Vijf bezoekjes leverden slechts één overwinning op voor de bezoekers. Een vloek bleek dus geboren op die historische offday van de Noord-Hollanders.

Overigens is er één speler van toen die vandaag mee kan doen. Dat geldt voor Excelsior-middenvelder Luigi Bruins, die is hersteld van een liesblessure. (FOX Sports)