De FA geeft Gareth Southgate definitief het vertrouwen als bondscoach. De oud-speler van Crystal Palace, Aston Villa en Middlesbrough tekende voor vier jaar.

De 46-jarige Engelsman was sinds 28 september de tijdelijke vervanger van Sam Allardyce. Laatstgenoemde vertrok als bondscoach na onthullingen over een corruptieschandaal in de Britse krant The Daily Telegraph.

Undercover
Big Sam liet undercoverjournalisten weten bereid te zijn om aan investeerders advies te geven over het omzeilen van FA-regels.

Als interim-bondscoach won Southgate de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Malta (2-0) en Schotland (3-0) en speelde zijn ploeg gelijk tegen Slovenië (0-0).

Spanje
De beste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach speelde Engeland tegen Spanje (vriendschappelijk, 2-2), waarin de ploeg fris voetbal liet zien, maar door doelpunten in de 89ste en 96ste minuut alsnog tegen een gelijkspel aan liep. 

Voor zijn tijd bij de nationale ploeg was Southgate coach van Engeland Onder 21. Daarmee was hij redelijk succesvol want van de 34 wedstrijden onder zijn hoede won de ploeg er 27, speelde het vier keer gelijk en verloor het slechts drie maal.

Strafschop
Als speler kwam Southgate tot 57 interlands. Toch zullen veel Engelsen de verdediger/middenvelder vooral herinneren vanwege zijn gemiste strafschop op het EK 1996 in eigen land.

Southgate miste namelijk de beslissende penalty in de halve finale tegen Duitsland. (FOX Sports)