Dorian van Rijsselberghe
Dorian van Rijsselberghe - © Pro Shots

Nominaties Sportgala bekendgemaakt

4 december 2016
Vijf sporters zijn genomineerd voor de eretitel Sportman van het Jaar 2016. Dat hebben de organisatoren van het Sportgala, de NOS en sportkoepel NOC*NSF zondag bekendgemaakt.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe en openwaterzwemmer Ferry Weertman waren vanwege hun gouden medaille op de Spelen van Rio al zeker van een nominatie. De andere kanshebbers zijn wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer en autocoureur Max Verstappen.

Sportvrouw van het Jaar
Voor de titel Sportvrouw van het Jaar zijn er door de succesvolle Spelen zelfs zes genomineerden. Zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal en turnster Sanne Wevers wonnen goud in Rio. Ook atlete Dafne Schippers, goed voor zilver op de 200 meter, is genomineerd.

Voor de titel Sportploeg van het Jaar komen de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, het vrouwenhandbalteam en de lichte dubbeltwee roeisters Maaike Head en Ilse Paulis in aanmerking. Die laatsten wonnen goud in Rio.

De verkiezing van Coach van het Jaar gaat tussen Giovanni Guidetti (volleybal), Vincent Wevers (turnen) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen).

Gouden medailles
De genomineerde paralympische sporters hebben allemaal een gouden medaille uit Rio mee naar huis genomen.

Het gaat om het tandemduo Tristan Bangma en Teun Mulder, zwemster Liesette Bruinsma, zwemmer Marc Evers, wegwielrenner Daniel Abraham Gebru, rolstoeltennisster Jiske Griffioen, het tennisdubbel Aniek van Koot en Jiske Griffioen, zwemster Lisa Kruger, wielrenster Alyda Norbruis, triatleet en handbiker Jetze Plat, atlete Marlou van Rhijn, het tandemduo Vincent ter Schure en Timo Fransen, dressuuramazone Sanne Voets, wheeler Kenny van Weeghel en tafeltennisster Kelly van Zon.

Het Sportgala is op woensdag 21 december. (ANP)

Enkelblessure voor Sinkgraven

4 december 2016
Enkelblessure voor Sinkgraven
Daley Sinkgraven heeft zondag een gekneusde enkel opgelopen tijdens de thuiswedstrijd van Ajax tegen FC Groningen. De linksback moest zich laten...