Nederland werd Europees kampioen tegen Spanje dit jaar
Nederland werd Europees kampioen tegen Spanje dit jaar - © ANP

Meer geld voor honkbal en atletiek, minder voor zwemmen

5 december 2016
Honkbal is een van de sporten die op meer steun kunnen rekenen van NOC*NSF.

Dat bleek maandag bij de bekendmaking van de bedragen die de komende jaren door de sportkoepel in topsportprogramma's worden geïnvesteerd.

Ook de judoka's, die op de Spelen teleurstellend presteerden, krijgen meer geld. Dat geldt niet voor zwemmen, dat meer dan twee ton inleverde en het tot de Spelen van Tokio 2020 moet doen met een jaarbijdrage van ruim 1,2 miljoen euro.

Het totale budget voor de topsportprogramma's bedraagt in 2017 ruim 26 miljoen euro, vergelijkbaar met 2013. Toen was er flink geschrapt in het totaal aantal programma's en vooral het aantal bonden dat nog geld kreeg voor topsportbeleid. Ditmaal mogen opnieuw 33 bonden op steun rekenen, maar is het aantal topsportprogramma's uitgebreid van 55 naar 62.

Afvallers
Programma's die eerder niet op steun konden rekenen en vanaf 2017 wel zijn: badminton (230.000 euro), softbal vrouwen (300.000), waterpolo mannen (250.000), schoonspringen (75.000), worstelen vrije stijl (25.000) en wegrace (opleidingsprogramma, 75.000 euro). Tot de afvallers behoren mountainbike, rugby sevens en squash.

Behalve atletiek en judo krijgen onder meer ook basketbal vrouwen, boksen en vrouwenturnen meer geld. Zwemmen levert in, net als onder meer golf en tafeltennis vrouwen.

De hoogste financiële ondersteuning is opnieuw voor het zeilen: 1,6 miljoen euro. Judo volgt met anderhalf miljoen, hoewel de sport over de afgelopen jaren geen al te beste prestaties kon overleggen. "Maar het gaat vooral ook om de potentie voor de komende jaren'', aldus technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF. "De judobond investeert in kwaliteit.''

Honkbal
Honkbal en softbal, die in 2020 weer op het olympische programma staan, kunnen rekenen op extra financiële steun van NOC*NSF. Beide sporten krijgen voor de komende vier jaar een 'topsportbudget' toegewezen.

De internationale successen van de Oranje-honkballers de afgelopen jaren waren een belangrijk argument om het budget toe te kennen. Daarnaast verwacht de sportkoepel dat de Nederlandse softbalsters, die twee jaar terug hun topsportstatus verloren, een reële kans hebben op een olympische medaille.

Minister Edith Schippers van VWS zegde NOC*NSF onlangs 10 miljoen euro extra toe voor topsport. Honkbal kan rekenen op een toelage van 590.000 euro, voor softbal is 300.000 euro vrijgemaakt. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd