Hui Wang
Hui Wang - © Pro Shots

Wang kondigt nieuw management aan bij ADO

6 december 2016
De Chinese eigenaar Hui Wang van ADO Den Haag wil de manier waarop 'zijn' club wordt geleid zo snel mogelijk aanpassen.

In een persverklaring vanuit Peking, opgesteld door zijn zoon Terry Wang, laat hij weten de managementstructuur op korte termijn te gaan herstructureren. "Zodat de club, door een goed financieel beleid, voortaan wél binnen de grenzen van de begroting kan blijven."

ADO Den Haag verkeert in acute financiële problemen, vooral omdat volgens de clubleiding het beloofde geld uit China maar niet komt. De club heeft zelfs een kort geding aangespannen tegen United Vansen, het bedrijf van grootaandeelhouder Wang, om een financiële injectie af te dwingen.

"Het is, wat ons betreft, maar helemaal de vraag of er op dit moment wel zo'n grote financiële crisis binnen ADO is", schrijft Wang. "En als er toch sprake blijkt te zijn van een dergelijke crisis, dan is die in ieder geval niet aan ons te wijten."

'Theaterstukje'
Supporters van ADO lieten zondag tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (0-2) blijken dat ze klaar zijn met de Chinese eigenaar. Op spandoeken en T-shirts die ze droegen stond 'Wang out'. Dat deed pijn in China.

"We beseffen daardoor dat nu de tijd is aangebroken om de waarheid te vertellen", aldus Wang. "Het huidige management heeft de laatste weken opnieuw een theaterstukje opgevoerd om de relatie tussen United Vansen, de fans en de media te beschadigen. Dat is niet voor het eerst. Voor ADO lossen al die onzinnige praatjes uiteindelijk niets op. Integendeel zelfs. Een oud Chinees spreekwoord zegt: het is dom om een zware steen op te tillen om die vervolgens op je eigen voet te laten vallen."

Nieuwe investeringen
Volgens Wang heeft het huidige management van ADO de problemen zelf veroorzaakt. Zo zou de club nog ruim 1 miljoen euro te goed hebben van een aantal debiteuren, zonder daar achteraan te gaan. Ook kwam de geplande verkoop van een aantal spelers niet tot stand.

Wang belooft nieuwe investeringen, maar alleen als hij zeker weet dat zijn geld wordt gebruikt waarvoor hij dat bedoeld heeft. De eigenaar wil daarom mensen naar Den Haag sturen die 'kunnen helpen met het beheer en de controle van de diverse fondsen'. (FOX Sports/ANP)