ADO Den Haag
ADO Den Haag - © Pro Shots

ADO Den Haag zwijgt over brief uit China

6 december 2016
De clubleiding van ADO Den Haag heeft de uitgebreide brief van de Chinese eigenaar Hui Wang ter kennisgeving aangenomen.

Via een woordvoerder liet het bestuur weten niet te willen reageren op de aankondiging vanuit China dat veranderingen doorgevoerd gaan worden in de dagelijkse leiding van de club. "Het heeft geen zin om hierop te reageren'', aldus ADO, dat twee rechtszaken heeft aangespannen tegen grootaandeelhouder Wang.

Kort geding
De Chinees, die met zijn bedrijf United Vansen eigenaar is van de club, moet zich volgende week donderdag verantwoorden voor de ondernemingskamer in Amsterdam. Als die concludeert dat Wang wanbeleid voert, kan de Chinees zijn aandelen kwijtraken.

ADO heeft ook een kort geding aangespannen, dat op 28 december dient in Den Haag. De club, die in acute financiële problemen verkeert, wil voor de rechter afdwingen dat de Chinees de beloofde miljoenen overmaakt.

Volgens Wang valt het met de financiële crisis in Den Haag best mee. "En als daar toch sprake van blijkt te zijn, dan is die in ieder geval niet aan ons te wijten."

'Wang out'
Supporters van ADO lieten zondag tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (0-2) blijken dat ze klaar zijn met de Chinese eigenaar. Op spandoeken en T-shirts die ze droegen stond 'Wang out'. Dat deed pijn in China en dus kwam Wang dinsdag met een uitgebreide verklaring.

Herstructurering 
Hij beweert dat het huidige management van ADO de problemen zelf heeft veroorzaakt. Zo zou de club nog ruim 1 miljoen euro te goed hebben van een aantal debiteuren, zonder daar achteraan te gaan. Ook bleef de geplande verkoop van een aantal spelers uit. Wang belooft nieuwe investeringen, maar alleen als hij zeker weet dat zijn geld wordt gebruikt waarvoor hij dat bedoeld heeft.

De eigenaar wil daarom mensen naar Den Haag sturen die "kunnen helpen met het beheer en de controle van de diverse fondsen". Hij kondigde aan de managementstructuur op korte termijn te gaan herstructureren. "Zodat de club, door een goed financieel beleid, voortaan wél binnen de grenzen van de begroting kan blijven." (FOX Sports/ANP)