Peter Blangé
Peter Blangé - © FOXSports.NL

Blangé prestatie- en innovatiemanager bij KNVB

11 december 2016
Voormalig topvolleyballer Peter Blangé wordt de prestatie- en innovatiemanager bij de KNVB.

Met het aanstellen van de winnaar van olympisch goud in 1996, komt er een einde aan een maandenlange zoektocht van de voetbalbond.

Blangé (52) begint op 1 februari in Zeist. Zijn belangrijkste taak is de KNVB, coaches en clubs voorzien van innovatieve en wetenschappelijke inzichten. Hij gaat nauw samenwerken met de experts die betrokken zijn bij alle nationale teams.

De voormalig bondscoach van de volleybalmannen komt te werken op de afdeling voetbaltechnische zaken, die onder leiding staat van technisch directeur Hans van Breukelen.

Geen teammanager
Blangé gaat niet de functie van teammanager van het Nederlands elftal invullen. Oorspronkelijk was dat wel het idee, maar de KNVB heeft besloten de twee functies van elkaar te scheiden.

"Hij wordt de verbindende man tussen het voetbal en de wetenschap", meldt Van Breukelen. "Zijn opdracht is om op basis van onderzoek en innovatie een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de voetbalprestaties."

"Bijvoorbeeld op het gebied van bewegingswetenschappen, data-analyses of voedingsleer. Belangrijk vinden we ook dat hij de wetten van de topsport kent, de taal van topsporters spreekt en een enorme winnaarsmentaliteit heeft."

Fractie van een seconde
"Eén procent verschil of een fractie van een seconde kan wedstrijden op het allerhoogste niveau beslissen", zegt Blangé, die werkzaam was bij databureau Ortec. In deze functie maakte hij data-analyses voor verschillende voetbalclubs.

"Onderzoek en innovatie kunnen er een bijdrage aan leveren om net dat verschil te maken. Ik kijk ernaar uit daar samen met de voetbalexperts mee aan de slag te gaan." (FOX Sports)