Samenvatting FC Twente - Ajax

Twente bezorgt Ajax kopzorgen voor topper tegen PSV

11 december 2016
FC Twente heeft de thuiswedstrijd tegen Ajax in extremis met 1-0 gewonnen. Door een benutte penalty van Mateusz Klich staan de Amsterdammers nu weer drie punten achter op koploper Feyenoord.

De eerste helft bracht weinig voor voetballiefhebbers op de late zondagmiddag. Dat kwam omdat Twente goed georganiseerd stond en Ajax krachtig opving, terwijl de Amsterdammers het ontbrak aan vernuft om de tien teruggetrokken Tukkers uiteen te spelen.

Kansen waren daarom schaars, ook voor Twente in de tegenstoot. Dylan Seys kreeg in minuut 38 de eerste echte grote mogelijkheid voor de thuisploeg. De Belgische buitenspeler mikte echter over. Vlak voor rust was ook Ajax dichtbij, maar Amin Younes schoot net naast.

De aftrap voor de tweede helft was net genomen, of Ajax profiteerde van niet opletten van Jelle van der Heyden. De harde knal van Kasper Dolberg belandde aan de voor de Amsterdammers verkeerde zijde van de paal.

Feyenoord herfstkampioen
Schoten van Lasse Schöne (het was zijn 125ste Eredivisie-duel voor Ajax) en Hakim Ziyech leverden ook geen gewenste goal op voor trainer Peter Bosz en de zijnen. Aan de andere kant werd Enes Ünal prachtig weggestuurd door Bersant Celina. De Turkse spits was slim en geduldig, maar Davinson Sánchez bleef keurig wachten en won de één-tegen-één.

Het leek daarom op een typische 0-0 uit te draaien, totdat Nick Viergever in de absolute slotfase in de fout ging. De verdediger viel, probeerde slim hands te maken om Twente geen grote kans te gunnen, maar het trucje werd doorzien en bestraft door scheidsrechter Dennis Higler. Mateusz Klich faalde niet vanaf elf meter.

Zo staat Ajax nu weer drie punten achter op koploper Feyenoord, zijn de Rotterdammers officieus herfstkampioen en wacht de Amsterdammers een spannende week. Volgend weekend is namelijk de topper tegen PSV, in de Arena.

De ongeslagen reek van Ajax in alle competities is na twintig duels dus tot een einde gekomen. De laatste keer dat de club een duel verloor, was uit bij FK Rostov, op 24 augustus in de voorronde van de Champions League. En voor het eerst sinds 26 januari 2016 (thuis tegen Heracles Almelo) kwamen de Amsterdammers niet tot scoren in de Eredivisie. (FOX Sports)