IJsselmeervogels tracht vanavond sc Heerenveen pootje te lichten in het KNVB Bekertoernooi. Trainer Sandor van der Heide, met een Cambuur-verleden, is niet van plan zich in te graven met zijn ploeg.

“Klopt helemaal. Wij gaan niet met elf man voor de pot hangen, want daar houd ik totaal niet van. Heerenveen zal ons ongetwijfeld terugdringen op eigen helft, maar dat lijkt me vrij normaal. Hoe klein de kans ook is, wij gaan proberen te winnen”, zegt hij tegen FOX Sports.

Held
Van der Heide heeft een verleden bij Cambuur en weet hoe het is om de strijd aan te gaan met Heerenveen. Al is de Friese derby van een andere orde. “Als speler heb ik nooit van ze gewonnen, wel twee keer gescoord. In 1999 maakte ik diep in de tweede helft de 1-1 gelijkmaker in het Abe Lenstra Stadion. Dat ene punt maakte zóveel los bij de mensen. Ik kreeg ongelooflijk veel post op de club. Op dat moment ben je even de held.”

Wellicht gaat Van der Heide op Sportpark De Westmaat op herhaling. Vanuit Leeuwarden krijgt hij in ieder geval veel steunbetuigingen. “Er zijn inderdaad veel berichten uit die hoek gekomen. Allemaal met het vriendelijke verzoek om te winnen, om het maar even netjes te houden. Ik had het liefst Cambuur geloot, maar een thuiswedstrijd tegen Heerenveen is ook hartstikke mooi.”

Aanval
Hij vreest met name de voorhoede van de huidige nummer vier van de Eredivisie. “Als het bij Heerenveen voorin gaat lopen, dan krijgen we het heel lastig. Arber Zeneli en vooral Sam Larsson zijn rijp voor een Nederlandse topclub. Misschien spaart Jurgen Streppel een van die jongens wel, maar dan staat Luciano Slagveer meteen klaar. Heel veel minder wordt het dan niet.”

Bij IJsselmeervogels loopt er ook kwaliteit rond. “Wij hebben met Ali Akla en Sherwin Grot een aantal pareltjes voorin, die op ons niveau regelmatig het verschil maken. De verdedigers van Heerenveen zullen er waarschijnlijk niet wakker van liggen, maar hopelijk worden ze verrast.”

“Normaliter creëren we in de Derde Divisie ontzettend veel kansen. Vanavond zal het minder zijn, maar wij gaan voetballen om goals te maken. Zoals we dat altijd doen. En dan zien we wel of we Heerenveen aan het wankelen kunnen brengen. We gaan er een mooie wedstrijd van maken.” (FOX Sports)