Reza Ghoochannejhad heeft sc Heerenveen op de valreep behoed voor onverwacht overwerk in de beker. De spits schoot de Friezen vlak voor tijd langs een dapper IJsselmeervogels: 0-1.

Heerenveen trad aan zonder Stijn Schaars en Sam Larsson, zijn twee beste spelers, en dat was te zien. Het volgens Jurgen Streppel 'niet fitte' duo werd node gemist bij de Friezen, die voor rust veel moeite hadden met de 'Vogels'.

54 plekken verschil
Het verschil van 54 plekken op de voetballadder - Heerenveen staat vierde in de Eredivisie, IJsselmeervogels tweede in de Derde Divisie zaterdag - was eigenlijk geen moment te zien.

De bezoekers kwamen niet verder dan een vrije trap van Caner Cavlan op de buitenkant van de paal en een redelijke kans voor Arber Zeneli.

Moeite in de beker
Heel verrassend was de magere prestatie van de ploeg van Streppel overigens niet voor de vaste volgers. Heerenveen had in de vorige twee ronden bijzonder veel moeite met Jupiler League-clubs De Graafschap (5-1 na verlenging) en FC Eindhoven (1-2).

Omdat de kansen ook na rust schaars waren, groeide het geloof in Spakenburg op een herhaling van 1977. Destijds wonnen de IJsselmeervogels met 2-1, door een goal in blessuretijd van huidig erelid Jaan de Graaf.

Reza redt Friezen
Ditmaal viel de late treffer echter aan de andere kant. Twee minuten voor tijd zorgde Ghoochannejhad voor opluchting in het Friese kamp, door een hoekschop van de ingevallen Larsson binnen te schieten: 0-1.

Daardoor plaatst Heerenveen zich, zij het met hangen en wurgen, voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Voor IJsselmeervogels rest de trots vanwege een goede wedstrijd. (FOX Sports)