Cambuur – Ajax is niet zomaar een bekerduel. Het roept herinneringen op aan een memorabele dinsdagavond in januari 1996. "De gevoelstemperatuur lag bij 18 graden onder nul."

Wim de Ron lepelt vrijwel direct drie dingen op die hem nog bijstaan van het treffen in de achtste finales, ruim twintig jaar geleden. "De 2-0 uitslag, de snijdende kou en mijn blessure. Een wedstrijd om nooit te vergeten. Misschien wel de mooiste uit mijn Cambuur-tijd."

Een club uit de Eerste Divisie die de kersverse wereldkampioen Ajax uit de KNVB Beker stoot. Nooit vertoond. Epische doelpuntenmakers René van Rijswijk en de jarige Milko Pieren, opvallend vanwege hun lange haardracht, gingen de hele wereld over.

De Ron, een bijzondere verschijning onder de lat wegens zijn geringe lengte, kan zich de goals nog wel voor de geest halen. "De 1-0 ontstond na een misverstand in de verdediging van Ajax, waarbij Van Rijswijk wel stond op te letten. Diep in de tweede helft hakte Frank Berghuis de bal naar Pieren, die Edwin van der Sar passeerde. Toen was het feest compleet."

Bitterkoud
Hoe was het mogelijk dat Ajax, met sterren als Danny Blind, Frank de Boer, Jari Litmanen en Patrick Kluivert, zich zo kon verslikken in de Leeuwarders? "De omstandigheden waren in ons voordeel", weet De Ron. "Het veld was keihard bevroren en de gevoelstemperatuur lag bij 18 graden onder nul. Wij konden daar beter mee overweg dan Ajax."

Er heerste Elfstedenkoorts, de rayonhoofden kwamen enkele keren bij elkaar, maar de tocht zou uiteindelijk pas een jaar later plaatsvinden. In plaats daarvan konden er bloemenkransen worden uitgedeeld bij het Cambuur Stadion.

Opvallend detail, alle Ajacieden droegen in Leeuwarden een maillot, bij Cambuur alleen uitgerekend Van Rijswijk en Pieren. "Van Rijswijk was altijd een koukleum", lacht De Ron. "Een echte mooi-weer-voetballer. Blijkbaar had hij voor een keer geen last van die snijdende oostenwind."

Kruisband
Voor De Ron, tegenwoordig trainer van Zwaagwesteinde en taxichauffeur, had de stunt een bittere nasmaak. De doelman kwam gaandeweg de tweede helft hard in botsing met Litmanen. "Ik had veel last, maar niet het idee dat het een zware blessure was. Ik heb die wedstrijd ook uitgespeeld, al kon ik de bal niet meer fatsoenlijk vanaf de grond trappen. Later bleek dat ik mijn achterste kruisband had afgescheurd."

Toch overheerst een gelukzalig gevoel als hij terugdenkt aan 30 januari 1996. "Bij PSV was ik vrijwel altijd reserve, al keepte ik nog wel tegen AC Milan in de Champions League. Die wedstrijd blijft me altijd bij, net als deze tegen Ajax. Onvergetelijk. Ik heb zeven mooie jaren gehad bij Cambuur, een club die zó ontzettend leeft bij de mensen. Ik gun ze het allerbeste." (FOX Sports)