Gianni Infantino
Gianni Infantino - © Pro Shots

Europese clubs tegen drastische uitbreiding WK

15 december 2016
De Europese voetbalclubs die zijn verenigd in de ECA hebben zich donderdag uitgesproken tegen de voorgestelde uitbreiding van het WK.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil het deelnemersveld vanaf 2026 drastisch uitbreiden, van 32 naar 48 landen. De ECA, die onder leiding staat van Karl-Heinz Rummenigge, verzet zich echter tegen dat plan.

“Het aantal wedstrijden dat jaarlijks wordt gespeeld, is al onacceptabel hoog”, schrijven de Europese clubs in een verklaring. Het ECA-bestuur heeft een brief aan de wereldvoetbalbond gestuurd, met daarin de oproep om het WK niet verder uit te breiden.

“We moeten ons weer op de sport gaan focussen, politiek en commercie mogen niet langer de boventoon voeren'', aldus Rummenigge. “In het belang van de fans en de spelers roepen we de FIFA op om het aantal deelnemers aan het WK niet uit te breiden.”

Twee opties
De zogeheten council van de FIFA buigt zich komende maand over het plan van Infantino. De Zwitser heeft twee opties op tafel gelegd: de 48 landen verdelen over zestien groepen van drie of eerst een voorronde spelen met 32 landen in een knock-outsysteem, waarbij de winnaars doorgaan naar de poulefase waarbij ook zestien 'geplaatste' landen instromen.

De komende twee WK's, in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) worden in ieder geval nog met 32 landen gespeeld.

Infantino heeft ook al voorgesteld de opzet van het WK voor clubs drastisch te veranderen. Hij opperde onlangs om van zeven naar 32 deelnemende clubs te gaan en het toernooi te verplaatsen van de winter naar de zomer. (ANP)

Gerelateerd