Sparta kan onmogelijk aan de herinnering van de anticlimax van anderhalve maand geleden ontkomen, nu het donderdag opnieuw afreist naar het Polman Stadion van Heracles Almelo.

Daar staan de Rotterdammers, die FC Dordrecht en PSV (beide 3-1) versloegen in eerdere rondes, in de achtste finale van de KNVB Beker. De thuisploeg rekende af met Excelsior Maassluis (1-3) en UNA (5-0).

Penaltytwist
Tijdens de vorige editie van Heracles – Sparta, op 29 oktober in de Eredivisie, redde Bram Castro in blessuretijd een punt voor de Almeloërs door een strafschop van Thomas Verhaar te keren.

Het meest opvallende aan die penalty was nog wel hetgeen eraan voorafging. Loris Brogno, die de 2-2 had aangetekend, zag zijn kans schoon om ook de winnende voor Sparta te maken toen de bal in de laatste minuut op de stip ging. Verhaar, die hoger op ‘het lijstje’ stond, ging echter zelf achter de bal staan, maar verzuimde zijn ploeg de overwinning te schenken.

"Hoe dan ook, ik ben er geen fan van als er twee spelers aan een bal gaan trekken", verzuchtte trainer Alex Pastoor na afloop voor de camera’s van FOX Sports. "Dat zijn we met z’n allen niet." 

Van Gaal en Van der Gijp
Heracles en Sparta stonden vijf keer eerder tegenover elkaar in de beker. De meest in het oog springende ontmoetingen vonden plaats tijdens een tweeluik in 1982.

Na een 3-1 thuiszege moest Heracles drie weken later op bezoek op Het Kasteel. Na een uur opende Louis van Gaal de score voor Sparta, waarna Ron van den Berg en René van der Gijp eveneens het net vonden voor de Spangenaren.

Een overduidelijke handsbal van Adri van Tiggelen leidde niet tot een strafschop voor de bezoekers, terwijl aan de andere kant Van der Gijp met zijn tweede van de wedstrijd voor de beslissing zorgde. (FOX Sports)