Hoffenheim is na veertien speelronden de enige nog ongeslagen ploeg in de Bundesliga. Een pas 29-jarige trainer springt daarbij het meest in het oog. Julian Nagelsmann, van A tot Z.

A – Airwaves
Zijn lievelingskauwgom, meestal met cassissmaak. Nagelsmann kauwt tijdens een wedstrijd wat af.

B – Badkamer
Daar ontstaan meestal de beste ideeën. "Ik teken dan alles uit met liniaal en stift."

C – Christen
Nagelsmann is gelovig, hecht veel waarde aan respect en naastenliefde. "Als mensen er voor elkaar zijn, dan zijn we in deze wereld op de goede weg."

D – Drone
Elke training wordt van bovenaf gefilmd. Zo worden alle details opgenomen om deze later te analyseren.

E – Eerzucht
Nagelsmann is een slechte verliezer. Thuis met zijn familie speelt hij regelmatig 'Mens erger je niet!'. "Ik haat middelmaat."

F – Familie
Zijn vrouw en zoontje betekenen alles voor Nagelsmann. Op zondag schrapt hij soms uitlooptrainingen, zodat spelers bij hun gezin kunnen zijn.

G – Guardiola
Nagelsmann bewondert het werk van Pep Guardiola. "Omdat hij alsmaar beter wil worden." Hij las ook biografieën van onder meer José Mourinho en Johan Cruijff.

H – Huub
Het vertrek van Huub Stevens bij Hoffenheim betekende een vervroegd aantreden van Nagelsmann. Dat heeft de club geen windeieren gelegd.

I – Issing
Nagelsmann bezoekt op zondagen af en toe nog duels van zijn vroegere dorpsclub FC Issing, gelegen in Beieren.

J – Jaargang
Drie spelers van het huidige Hoffenheim zijn net als Nagelsmann geboren in 1987: Pirmin Schwegler, Sandro Wagner en Adam Szalai. Aanvoerder Eugen Polanski is zelfs een jaar ouder.

K – Knie
Vanwege een zware knieblessure moest hij in 2008 zijn actieve voetbalcarrière vroegtijdig beëindigen.

L – Licentie
Nagelsmann sloot zijn trainersopleiding af met het cijfer 1, in Duitsland het hoogst haalbare. In maart behaalde hij zijn licentie, kort nadat hij het roer bij Hoffenheim had overgenomen van Stevens.

M – Meister
Ofwel, kampioen. Nagelsmann flikte het als trainer in 2014, met de onder 19 van Hoffenheim.

N – Nadiem Amiri
Amiri is een van de revelaties onder Nagelsmann. De 20-jarige Duits jeugdinternational, met Afghaanse wortels, wordt een grote toekomst voorspeld.

O – Ongeslagen
Hoffenheim is dit seizoen als enige Duitse club nog ongeslagen na veertien speelrondes. In de grote competities is alleen Real Madrid net als de ploeg van Nagelsmann nog zonder competitienederlaag.

P – Punten
Nagelsmann pakt tot nu toe gemiddeld 1,75 punten per wedstrijd. Daarmee is hij de succesvolste trainer van Hoffenheim, voor Ralf Rangnick (1,44).

Q – Quizvraag
Op welke positie speelde Nagelsmann vroeger zelf? Het antwoord is onderaan dit artikel te vinden.

R – Ranglijst
Hij startte zijn klus als nummer zeventien van de Bundesliga, momenteel staat Hoffenheim vierde.

S – SMS
Nagelsmann heeft regelmatig contact met Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp. De miljardair overtuigde hem er eerder van af te zien van een dienstverband als jeugdtrainer bij Bayern München.

T – Tuchel
Thomas Tuchel is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de trainerscarrière van Nagelsmann. In het seizoen 2007/2008 gaf Tuchel hem bij het reserveteam van FC Augsburg de opdracht om tegenstanders te analyseren. "Daardoor ben ik in het trainersvak gerold."

U – Universiteit
Nagelsmann studeerde Bedrijfswetenschappen, maar brak die studie voortijdig af voor de opleiding Sportwetenschappen. Achteraf een uitstekende zet.

V – Vader
Nagelsmann was pas 20 toen zijn vader stierf. Hij moest plots de begrafenis regelen. "Het verschrikkelijkste moment van mijn leven, maar het heeft mij toch verder gebracht."

W – Wervels
Hij heeft vier in plaats van vijf lendenwervels. De vierde wervel wordt sterk belast en kan inscheuren. Nagelsmann brak tijdens zijn actieve voetbalcarrière drie wervels.

X – Xtreme Sports
Nagelsmann heeft een voorliefde voor snelheid en actie. Hij doet aan kitesurfen en rijdt graag motor.

Y - Youngster
Met 28 jaar werd Nagelsmann de jongste hoofdtrainer in de geschiedenis van de Bundesliga. Bij Saarbrücken in 1976 zat de 24-jarige Bernd Stöber één duel als interim-coach op de bank.

Z – Zakenman
Nagelsmann wil niet voor eeuwig trainer blijven. "Er is veel meer in het leven." Zijn plan? Een bedrijf starten dat outdoor-activiteiten organiseert.

Antwoord quizvraag: Nagelsmann speelde in de jeugd van 1860 München en FC Augsburg als centrale verdediger.

Bron: SPORT BILD

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 FC Bayern München 23 49 39
2 RB Leipzig 23 48 36
3 Borussia Dortmund 23 45 33
4 Borussia Mönchengladbach 22 43 18
5 Bayer 04 Leverkusen 23 43 11
6 FC Schalke 04 23 36 0
7 VfL Wolfsburg 23 34 4
8 TSG 1899 Hoffenheim 23 34 -2
9 Sport-Club Freiburg 23 33 -2
10 1. FC Union Berlin 23 29 -7
11 Eintracht Frankfurt 23 28 1
12 FC Augsburg 23 27 -13
13 1. FC Köln 22 26 -9
14 Hertha BSC 23 26 -16
15 1. FSV Mainz 05 23 22 -21
16 Fortuna Düsseldorf 23 20 -23
17 SV Werder Bremen 23 17 -28
18 SC Paderborn 07 23 16 -21