Samenvatting SC Cambuur - Ajax

Cambuur herhaalt bekerstunt tegen Ajax

15 december 2016
De wat oudere Cambuur-fans sloten de ogen en hoefden alleen maar de vreugdetaferelen om hen heen op de tribune of op het veld op te snuiven om zich weer in 1996 te wanen. Ook toen werd Ajax verslagen in de KNVB Beker.

Het grote verschil: destijds was Ajax de beste van de wereld. Nu waren de Amsterdammers herstellende van een competitienederlaag bij FC Twente: 1-0.

Peter Bosz gaf veel basisspelers uit Enschede rust in Leeuwarden. De hoofdcoach startte met een elftal dat - op de routiniers Diederik Boer, Nick Viergever en Mitchell Dijks na - net zo goed Jong Ajax had kunnen zijn.

Hoewel… Alleen Pelle Clement, Matthijs De Ligt en Frenkie de Jong speelden dit seizoen al eerder tegen SC Cambuur. Dat Jupiler League-duel werd begin december met 1-3 gewonnen door de Amsterdamse beloften, dankzij goals van Clement, De Jong en Justin Kluivert.

Bartogoal
De Leeuwarders wensten deze avond niet mee te werken aan eenzelfde feestje voor de bezoekers. Na 21 minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Onhandig balverlies van Ajax op het middenveld zorgde ervoor dat Jergé Hoefdraad kon vertrekken. De aanvaller bediende Martijn Barto goed in de loop en de lange spits verraste de traag uitgekomen Boer: 1-0.

De typische bekeravond kreeg nog meer gestalte door de tweede van Barto. De Cambuur-aanvaller rondde fraai af na een even zo mooie voorzet van Sander van de Streek. De gastheren maakten twee goals uit twee schoten, terwijl Ajax in de eerste helft vier schoten produceerde, waarvan nul op doel.

Wissels
Bosz wachtte tot de 62ste minuut met wisselen in zijn falende team, maar toen greep hij ook rigoureus in. Kasper Dolberg, Lasse Schöne en Amin Younes kwamen in het veld voor Vaclav Cerny, De Jong en Dijks.

Het sorteerde bijna meteen effect, want vijf minuten later kopte Clement de aansluitingstreffer binnen: 1-2. Vervolgens waren grote kansen niet besteed aan Clement (lat) en Viergever, die voor eigen succes ging en niet breed legde op de aanstormende Dolberg.

Cambuur piepte en kraakte, maar stortte nimmer in, hartstochtelijk aangemoedigd door het fanatieke thuispubliek. Zo gaat de ploeg van het interim-duo Sipke Hulshoff/Arne Slot mee in de loting voor de kwartfinales van de KNVB Beker en is Ajax klaar in het toernooi.

1996
De laatste keer dat de Amsterdammers in de beker werden uitgeschakeld door een team uit een lagere divisie, was in november 1996 tegen Heracles: 1-0.

Tien maanden eerder lachte Cambuur het laatst in een bekerontmoeting met Ajax. Bij de beroemde winst van januari 1996 (2-0) werd voorafgaand aan deze wedstrijd extra stilgestaan door de toenmalige selectie in het zonnetje te zetten. Dat moet bijzondere krachten hebben losgemaakt, want de Leeuwarders herhaalden de stunt en het was niet eens onverdiend te noemen. (FOX Sports)