De Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) wil dat de videoarbiter niet langer vanuit een busje bij het stadion de wedstrijd volgt, maar op afstand.

Dat zegt BSBV-voorzitter Peter van Dongen tegen De Stentor. Woensdagavond werd videoscheidsrechter Kevin Blom begeleid door de mobiele eenheid vanwege een dreigende situatie.

Blom had de bekerwedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Utrecht in een busje naast het stadion, vlakbij het supporterscafé van de thuisploeg, als videoarbiter op de voet gevolgd. Sommige Zwolse fans waren het niet eens met de beslissende strafschop die in de slotfase aan Utrecht werd gegeven. Volgens hen had Blom het besluit van scheidsrechter Björn Kuipers moeten overrulen.

"Vooropgesteld: dit had nooit mogen gebeuren", aldus Van Dongen. "Maar we zijn niet naïef en we weten dat een klein deel van de supporters emotioneel kan reageren. Daarom zullen we er bij de KNVB op aandringen dat de veiligheid van de videoscheidsrechter op één moet staan. Technisch is het mogelijk vanaf een andere locatie, op afstand, de wedstrijd te volgen. Het is helemaal niet nodig om dat vanuit een busje naast het stadion te doen."

Evaluatie
"We kijken er kritisch naar en zullen dat aanpassen indien nodig", reageerde operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB op alle commotie. "Al is dat verhaal een stuk minder groot dan het lijkt. Op verzoek van een steward die bij de bus stond, is er politie bij gehaald toen een paar man op de deur kwam bonken. Omdat niemand anders beschikbaar was dan de ME, kwamen zij."

De Jong: "We kijken uiteraard elke keer per locatie hoe de beveiliging geregeld moet worden en dat zullen we nu weer doen, in overleg met de clubs en de zendgemachtigde. Tot op heden was het altijd afdoende, maar we letten er op. Het verschilt ook per locatie, bij het ene stadion staan de busjes binnen de hekken en kan er niemand bij, soms staan ze er buiten. We nemen het mee in onze evaluatie."

Tijdens de kwartfinales van de KNVB Beker, eind januari 2017, wordt opnieuw gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter. (FOX Sports)