Jesse Puts
Jesse Puts - © Pro Shots

Puts scherpt record nog verder aan en gaat naar WK

17 december 2016
Jesse Puts blijft grenzen verleggen. De 22-jarige Utrechter verbeterde zaterdag in Amsterdam tot twee keer toe het Nederlands record op de 50 meter vrije slag.

Puts, die vorige week bij de WK kortebaan in Canada de wereldtitel veroverde op de sprint, klokte in de finale 21,82 seconden. Daarmee plaatste hij zich voor de WK van volgend jaar in Boedapest.

Puts had 's ochtends in de series van de Amsterdam Swim Meet het Nederlands record met drie honderdsten al aangescherpt tot 22,00.

Hij moest het record tot zaterdag delen met Pieter van den Hoogenband (22,03). De wereldkampioen op de kortebaan haalde daar in de avondsessie nog een flinke hap van af. Puts dook met 21,82 tevens ruim onder de limiet voor de WK, die op 21,94 staat.

Gouden Speld
De sprinter mag zich volgend jaar in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gaan meten met de absolute wereldtop, waarvan het grootste deel afgelopen week ontbrak in Canada.

Puts kreeg na zijn recordrace in Amsterdam de Gouden Speld van zwembond KNZB uitgereikt, als beloning voor zijn wereldtitel van afgelopen week. Puts werd na Marcel Wouda en Maarten van der Weijden als derde Nederlandse zwemmer wereldkampioen.

Bij de vrouwen won Tamara van Vliet de 50 vrij. Haar winnende tijd van 25,38 was echter bij lange na niet snel genoeg voor een ticket naar het WK.

Joeri Verlinden bleef op de 100 vlinder met 52,68 ver verwijderd van de vereiste 51,84 om naar Boedapest te mogen. Kyle Stolk won de 200 wissel in 2.01,50, Esmee Vermeulen zegevierde op de 400 vrij in een persoonlijk record van 4.11,59. (FOX Sports/ANP)