Samenvatting Feyenoord - Vitesse

Feyenoord winterkampioen met marge

17 december 2016
Feyenoord kan met een gerust hart de winterstop in en zondag naar de topper Ajax - PSV gaan kijken. De officiële winterkampioen won met 3-1 van Vitesse en koestert een voorsprong op beide concurrenten.

Feyenoord startte met Dirk Kuijt, die vorige week in de 0-4 zege bij AZ nog werd gepasseerd. Slachtoffer van de Gio-tombola was deze keer Jens Toornstra.

De middenvelder annex aanvaller moest op de bank beginnen, terwijl hij in zijn laatste acht competitieduels in De Kuip goed was voor vijf goals en zes assists.

Bovendien: geen speler was in 2016 bij meer Eredivisie-doelpunten voor Feyenoord betrokken dan Toornstra. Achttien in totaal; twaalf goals, zes assists, net zoveel als Nicolai Jørgensen.

Higler
Toch leken de keuzes van Van Bronckhorst weer het gewenste effect te sorteren. Hoewel Vitesse sterker begon dan de thuisploeg, was het Feyenoord dat de score opende. Eljero Elia profiteerde van een slippertje van ex-Feyenoorder Kelvin Leerdam en had de hoek voor het uitkiezen: 1-0.

Vitesse liet zich niet uit het veld slaan door de tegenvaller en bleef het goede begin van de wedstrijd doortrekken. Een snelle counter belandde bij de tweede paal en Adnane Tighadouini haalde fraai uit: 1-1.

Opvallend was wel dat scheidsrechter Dennis Higler onbedoeld een rol speelde bij de goal. Hij kreeg een slechte pass van Miquel Nelom tegen zich aan, waardoor Vitesse er plots vandoor kon gaan.

Berghuis
Vervolgens miste Eric Botteghin in twee instanties een goede kans, waarbij de verdediger zelfs de lat raakte. Toch ging Feyenoord nog met een voorsprong rusten. Elia vond het hoofd van de weggeslopen Steven Berghuis, die raak knikte: 2-1.

De vleugelaanvaller plaatste in de tweede helft Feyenoord in een zetel door op aangeven van Kuijt met een droge schuiver de 3-1 aan te tekenen.

Zo kunnen de beentjes en snacks op tafel voor zondag, als ook de selectie van Feyenoord naar Ajax - PSV zal gaan kijken. De Rotterdammers koesteren momenteel zes punten voorsprong op nummer twee Ajax en negen op PSV.

Bij puntverlies van een van de of beide concurrenten, zal de titel winterkampioen des te beter aanvoelen. In de afgelopen twintig jaar kwam het slechts vijf keer voor dat de winterkampioen níet de uiteindelijke landskampioen werd. (FOX Sports)