Samenvatting FC Twente - AZ

AZ pakt in blessuretijd de overwinning bij FC Twente

17 december 2016
AZ heeft de eerste seizoenhelft passend afgesloten met een 1-2 zege bij FC Twente. Een eigen doelpunt van Peet Bijen in blessuretijd leverde de niet meer verwachte drie punten op.

Ridgeciano Haps ontbrak bij AZ. De bewierookte linksback heeft al een tijdje knieklachten en bleef dit keer aan de kant. Thomas Ouwejan verving hem.

De ploeg van John van den Brom kreeg de eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd, na tien minuten. Mattias Johansson stuurde Alireza Jahanbakhsh de diepte in en de Iraniër legde de bal vervolgens terug op Robert Mühren. De Volendammer mikte maar net naast.

FC Twente liet zich ook niet onbetuigd. Een voorzet van Mateusz Klich, aanvoerder bij afwezigheid van de geblesseerde Stefan Thesker, belandde op het hoofd van Enes Ünal. Doelman Sergio Rochet voorkwam met een knappe reflex een achterstand.

In de tweede helft boeide de ontmoeting tussen de subtoppers steeds meer. Om te beginnen al na amper dertig seconden. De arbitrage ontging dat Wout Weghorst bij de aftrap al op de helft van FC Twente stond. Even later maakte hij de 0-1.

Handsbal
De thuisploeg, die dit seizoen in de competitie alleen nog maar van Excelsior verloor, rechtte de rug en ging op jacht naar de gelijkmaker. Een handsbal van AZ’er Derrick Luckassen in de zestien werd niet gezien door scheidsrechter Jochem Kamphuis.

Het doelpunt kwam er alsnog en wel via Ünal. De Turk zorgde met zijn tiende treffer van het seizoen voor de 1-1. Na een gemiste kans van Guus Til namens AZ – prachtige redding van Nick Marsman – leek de strijd onbeslist te eindigen.

Maar het venijn zat in de staart. Ouwejan gaf voor in blessuretijd en Peet Bijen veranderde de bal zodanig van richting dat Marsman het nakijken had: 1-2.

AZ, dat tevens in de Europa League en KNVB Beker overwintert, gaat daardoor met een uitstekend gevoel de winterstop in. (FOX Sports)