Siem de Jong maakt gelijk
Siem de Jong maakt gelijk - © Pro Shots

Ajax en PSV in evenwicht, Feyenoord lachende derde

18 december 2016
18 december 2016

Ajax

-

PSV

Eredivisie
De topper tussen Ajax en PSV leek op een overwinning voor de Amsterdammers uit te draaien. In de slotfase bepaalde uitgerekend Siem de Jong de eindstand op 1-1.

Andrés Guardado was, met de eveneens terugkerende Jetro Willems, een van de opvallendste aanwezigen in de topper. De Mexicaan speelde ruim een maand geleden zijn laatste wedstrijd – de interland tegen de Verenigde Staten – waarin hij met een hamstringblessure moest afhaken.

Phillip Cocu achtte Guardado fit genoeg om te starten en de middenvelder speelde in de eerste helft een opvallende rol. Al na enkele minuten kwam hij, onbedoeld, met zijn knie in aanraking met het bovenbeen van Kasper Dolberg. De Deen probeerde het nog wel, maar moest later alsnog worden vervangen door Vaclav Cerny. 

El Ghazi afgevoerd
Dolberg bleek niet het enige ‘slachtoffer’ van Guardado. Scheidsrechter Pol van Boekel zag niets in een bodycheck van de PSV’er op Anwar El Ghazi. De aanvaller moest per brancard van het veld worden gedragen.

Vielen er dan nog kansen te noteren in de eerste 45 minuten? Zeker wel. Zo schoot Gastón Pereiro voorlangs en kopte Luuk de Jong in vrijstaande positie in de handen van André Onana.

Aan de kant van Ajax kreeg Mateo Cassierra de beste mogelijkheden. De invaller, gekomen voor El Ghazi, verscheen drie keer in kansrijke positie voor het doel van Jeroen Zoet.

De Colombiaan verzuimde te schitteren en miste met name pal voor rust een dotje, door op aangeven van de sterk spelende Davy Klaassen de bal naast te schuiven.

Beauty Klaassen
Diezelfde Klaassen gaf kort na rust zelf maar het goede voorbeeld door van afstand raak te schieten. Cassierra stapte over een passje van Amin Younes heen, waarna Klaassen de bal op schitterende wijze tegen de touwen werkte: 1-0.

PSV beet van zich af en zag Davy Pröpper over het doel koppen en Luuk de Jong een fraaie omhaal gekeerd zien worden door Onana. Kort daarop staakte de moegestreden Guardado de strijd en betrad Siem de Jong onder gefluit de grasmat.

Cassierra had de harde, maar boeiende topper halverwege de tweede helft van spanning kunnen ontdoen. Lasse Schöne speelde de spits vrij, maar Zoet bracht redding op de inzet van de onfortuinlijke Colombiaan.

Gelijkmaker
Dat kwam Ajax duur te staan, want tien minuten voor tijd zorgde uitgerekend Siem de Jong voor de gelijkmaker. De ex-Ajacied nam een pass van Pereiro subliem aan en passeerde Onana met een behendig tikje: 1-1.

In de levendige slotfase gingen beide ploegen nog op zoek naar de zege. De gelijke stand bleef op het bord, waardoor Feyenoord de lachende derde werd en met een marge van respectievelijk vijf (Ajax) en acht (PSV) punten de winterstop ingaat. (FOX Sports)