ATP World Tour Finals: Murray zet kroon op topseizoen

Murray voor derde keer Britse sporter van het jaar

18 december 2016
De Britten hebben tennisser Andy Murray voor de derde keer gekozen tot hun sportpersoonlijkheid van het jaar, een unicum.

De 29-jarige Schot beleefde een historisch seizoen, waarin hij niet alleen Wimbledon won en zijn olympische titel prolongeerde, maar ook de eerste plaats op de wereldranglijst overnam van Novak Djokovic.

Het leverde hem zondag op het Britse sportgala, georganiseerd door de BBC, de belangrijkste onderscheiding op.

Murray werd in 2013 en 2015 ook al gekozen tot sportpersoonlijkheid van Groot-Brittannië. Niet eerder kreeg een sporter die prijs drie keer.

De tennisser ontving de bijbehorende trofee op zijn vakantieadres in Miami uit handen van oud-bokser Lennox Lewis.

Murray onthulde tijdens een videogesprek dat zijn vrouw Kim niet op hem had gestemd, maar op springruiter Nick Skelton.

De olympisch kampioen eindigde als derde in de verkiezing, nog achter triatleet Alistair Brownlee die in Rio ook goud pakte. "Niet slim van Kim, zo vlak voor kerst'', zei Murray op droge toon.

Leicester City
Leicester City, dat tot ieders verrassing de titel pakte in de Premier League, werd gekozen tot sportploeg van 2016. Claudio Ranieri, de trainer van de Engelse voetbalkampioen, kreeg de prijs voor coach van het jaar.

De Britten kozen de Amerikaanse turnster Simone Biles als buitenlandse sportpersoonlijkheid van het jaar. De negentienjarige Biles veroverde liefst vier gouden medailles op de Spelen.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps kreeg op het podium in Birmingham uit handen van prins William en de Australische oud-zwemmer Ian Thorpe een oeuvreprijs.

"Je bent een van de grootste sporticonen ooit'', zei de prins. "Nu je bent gestopt, hebben ook anderen de kans om iets te winnen.'' (ANP)