De FIFA heeft gereageerd op het besluit van Britse voetbalelftallen om via het dragen van een rouwband met een klaproos ('poppy') hun eer te betonen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Engeland kreeg een boete van 45.000 Zwitserse franc (42.000 euro), Schotland en Wales moeten 20.000 franc (18.700 euro) betalen, Noord-Ierland 15.000 franc (14.000 euro).

De FIFA oordeelde dat het dragen van de 'poppy' het gebruiken van een politiek symbool is en dat is tegen de regels.

Dreiging
De Wereldvoetbalbond dreigde de nationale bonden voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijden en de vriendschappelijke interlands rond 11 november met boetes en zelfs puntenaftrek als ze het symbool zouden dragen.

Op die dag herdenkt Groot-Brittannië de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Het is voor veel Britten gebruikelijk om dat met een opgespelde klaproos te doen.

FIFA
"Het is niet onze intentie te oordelen over specifieke herdenkingen of die in twijfel te trekken. We respecteren het belang van dergelijke momenten in de verschillende landen", zei voorzitter Claudio Sulser van de disciplinaire commissie van de FIFA.

"Echter, omdat de regels op een eerlijk en neutrale manier toegepast dienen te worden bij alle 211 aangesloten bonden, is het gebruik van ieder politiek of religieus symbool strikt verboden. In het stadion en op het veld is alleen ruimte voor sport en niets anders."

De bonden zijn niet alleen bestraft voor het tonen van de poppy door de elftallen, maar ook doordat supporters het symbool droegen. (FOX Sports/ANP)