"Hui Wang zal best geschrokken zijn"

ADO wint: Wang verliest functie en aandelen

19 december 2016
De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft Hui Wang geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van ADO Den Haag.

De Chinese clubeigenaar blijft wel lid van de rvc. Ook worden de aandelen van United Vansen voorlopig afgepakt en aan een onafhankelijke persoon overgedragen.

De Ondernemingskamer heeft Ben Knüppe, die vorig jaar onderzoek deed naar de chaos bij FC Twente, aangesteld als nieuwe voorzitter van de rvc. Hij moet ervoor zorgen dat Wang en ADO weer samen door een deur kunnen. Knüppe heeft een veto-recht mochten zij er niet uit komen.

'Vertrouwensbreuk'
ADO kent grote financiële problemen, omdat Wang niet aan zijn betalingen zou voldoen. Daarom stapte de club naar de rechter.

Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat Wang wel degelijk heeft getekend voor een storting van 3,7 miljoen euro, maar niet volledig betaalde. "Het is logisch dat er dan een vertrouwensbreuk ontstaat", aldus de Ondernemingskamer.

Wangs aandelen van ADO worden tijdelijk ondergebracht bij Job van der Have als onafhankelijke beheerder. Hij kan die aandelen niet verkopen, maar heeft daardoor wel stemrecht bij een vergadering van aandeelhouders. Wang is daarmee zijn stemrecht tijdelijk verloren. United Vansen kan nog in cassatie, hoger beroep bij het Hooggerechtshof, gaan.

Jansma en Toet
Mattijs Manders, directeur van ADO, reageerde opgelucht op de uitspraak: "Het lijkt erop dat Wang buitenspel is gezet. Hier kunnen we als club wel degelijk mee verder. Want er moest iets gebeuren. Wang blijft overigens wel lid van de raad van commissarissen. Dus als hij goede plannen heeft, dan kunnen we daar ons voordeel mee doen. Hij kan zijn plannen alleen niet meer doordrukken."

Manders baalde wel dat de Ondernemingskamer de benoeming van Kees Jansma en Martin Toet als commissarissen niet rechtsgeldig vindt. "Want dat zijn mensen die zich met ziel en zaligheid voor onze club inzetten." De rvc van ADO bestaat nu uit voorzitter Knüppe, Martin Jol, Wim Deetman en Wang.

Licentie
De Ondernemingskamer wil ook dat er een onderzoek komt naar wat er sinds de overname van de club eind januari 2015 allemaal is gebeurd. ADO, de gemeente Den Haag, de drie Nederlandse commissarissen en HFC ADO (als licentiehouder) stapten naar de Ondernemingskamer omdat het conflict met eigenaar Wang steeds hoger opliep en de licentie van de club inmiddels in gevaar is gekomen.

Wang komt volgens de eisers betalingsverplichtingen niet na, waardoor ADO in acute betalingsproblemen is geraakt. De KNVB heeft de club inmiddels in Categorie 1 geplaatst, onder verscherpt toezicht gesteld en een boete van 10.000 euro opgelegd. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 ADO Den Haag 0 0 0
2 AZ 0 0 0
3 Ajax 0 0 0
4 FC Emmen 0 0 0
5 FC Groningen 0 0 0
6 FC Twente 0 0 0
7 FC Utrecht 0 0 0
8 Feyenoord 0 0 0
9 Fortuna Sittard 0 0 0
10 Heracles Almelo 0 0 0
11 PEC Zwolle 0 0 0
12 PSV 0 0 0
13 RKC Waalwijk 0 0 0
14 Sparta Rotterdam 0 0 0
15 VVV-Venlo 0 0 0
16 Vitesse 0 0 0
17 Willem II 0 0 0
18 sc Heerenveen 0 0 0