Kunstgras
Kunstgras - © Pro Shots

RIVM: Kunstgras met rubberkorrels is veilig

20 december 2016
Kunstgras met rubberkorrels levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Dat is de conclusie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een uitgebreid onderzoek, waarvan De Telegraaf de resultaten al mocht inzien. Het onderzoeksrapport wordt vandaag gepresenteerd.

Het RIVM onderzocht de korrels, omdat ze volgens sommige onderzoekers kankerverwekkend zouden zijn. Uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad stoffen in de korrels zitten die geassocieerd worden met kanker, maar in zulke kleine hoeveelheden dat er geen reden is voor een speelverbod. Het extra kankerrisico is 'verwaarloosbaar', concludeert het RIVM.

'Veilig'
De KNVB is blij: "De onzekerheid die er was om te voetballen op kunstgras met rubbergranulaat, is daarmee weg. Voetballers, ouders, clubs en KNVB kunnen nu verder. Het sein staat op veilig", aldus de bond op de eigen website.

"De KNVB blijft altijd alert op de eventuele bijverschijnselen van het spelen op kunstgras", sluit de bond af. "De aanschaf en aanleg blijft een verantwoordelijkheid van de clubs en de overheid, maar toch heeft de afgelopen tijd geleerd dat de KNVB op dit vlak permanent kennis willen verzamelen.

Vitesse
Vitesse neemt naar aanleiding van de uitkomst van het onderzoek het rubbergranulaat kunstgrasveld weer in gebruik, zo maakte de Arnhemse club bekend.

De geel-zwarten besloten vorige maand in afwachting van het onderzoek het kunstgrasveld op de trainingsaccommodatie op Papendal tijdelijk niet te gebruiken. "Nu het RIVM meldt dat het sporten op rubbergranulaat kunstgrasvelden geen gevaren met zich meebrengt, wordt dit advies opgevolgd. Na de winterstop wordt er weer gevoetbald op het veld", aldus Vitesse.

'Gezondheidsschade'
De gezondheidsexperts bestudeerden in totaal 100 kunstgrasvelden met korrels van versnipperde autobanden. Daaruit bleek dat het rubbergranulaat wel degelijk zogeheten pak's bevat en ftalaten, benzothiazolen, metalen en fenolen. Dat zijn stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn.

"Maar onze resultaten geven geen aanleiding om gezondheidsschade te verwachten", aldus het RIVM. Het instituut snapt wel dat sportclubs en gemeenten ondanks het gezondheidsonderzoek een andere afweging kunnen maken en de kunstgrasvelden alsnog in de ban doen. "Op individueel niveau is het ook aan ouders om te kiezen of ze hun kinderen op deze velden laten sporten." (FOX Sports/ANP)