Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer - © Pro Shots

Beckenbauer weerspreekt verdachtmakingen

21 december 2016
Franz Beckenbauer ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping om het WK van 2006 naar Duitsland te halen.

"Naar mijn eer en geweten hebben we niets gekocht en niemand omgekocht'', zegt hij woensdag in het Duitse Bild.

Het is voor het eerst in maanden dat de Duitse voetballegende iets zegt over de beschuldigingen aan zijn adres. Justitie in Zwitserland opende drie maanden geleden een strafzaak tegen Beckenbauer en drie andere leden van het organisatiecomité dat het WK van 2006 naar Duitsland haalde.

De aanklachten zijn niet mals: fraude en witwassen van geld bij de toewijzing van de eindronde. Beckenbauer was destijds de voorzitter van het comité.

Het gaat onder meer om een reeks dubieuze betalingen ter hoogte van 10 miljoen Zwitserse frank tussen 2002 en 2005. Over die beruchte geldstroom is de afgelopen jaren al veel te doen geweest en het leidde eerder tot verdenkingen aan het adres van 'Der Kaiser'.

Rapport
Uit een rapport dat begin maart verscheen bleek dat er destijds verschillende dubieuze betalingen zijn gedaan via rekeningen van Beckenbauer, Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus en een Zwitsers advocatenkantoor.

Na diverse transacties was 10 miljoen Zwitserse frank (destijds 6,7 miljoen euro) overgemaakt naar een bedrijf in Qatar. Eigenaar van dat bedrijf was Mohamed Bin Hammam, een voormalig vicevoorzitter van de FIFA die levenslang is geschorst wegens omkoping.

Eigen onderzoek
Het rapport kon niet aantonen dat met de verdachte betalingen stemmen waren gekocht om het WK binnen te halen. De wereldvoetbalbond FIFA zag wel aanleiding een eigen onderzoek te starten en schorste in juli nog Wolfgang Niersbach, oud-voorzitter van de Duitse voetbalbond, voor een jaar. Hij ging afgelopen week vergeefs tegen die straf in beroep

Beckenbauer kreeg een boete en een berisping van de FIFA, omdat hij indertijd niet wilde meewerken aan een onderzoek naar misstanden bij de toewijzing. (ANP)