Max Verstappen (rechts)
Max Verstappen (rechts) - © Pro Shots

Max Verstappen gekozen tot Sportman van het Jaar

21 december 2016
Max Verstappen is woensdag op het Sportgala in Amsterdam verkozen tot Sportman van het Jaar.

De Formule 1-coureur kreeg de meeste stemmen van de aanwezige sporters en de vakjury tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI.

Voetbaltrainer en oud-international Frank de Boer overhandigde de bijbehorende Jaap Eden Trofee aan voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers, die hem in ontvangst nam voor de afwezige Verstappen.

De negentienjarige Limburger is de eerste autosporter in Nederland die de eretitel mag dragen.

Sportvrouw
Sanne Wevers werd gehuldigd als Sportvrouw van het Jaar. Wevers (25) pakte olympisch goud op de balk, een unicum voor een Nederlandse turnster. 

Haar concurrenten in de verkiezing waren zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal en atlete Dafne Schippers.

Beste sportploeg
De roeisters Maaike Head en Ilse Paulis werden gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Head en Paulis veroverden op de Olympische Spelen de gouden medaille in de lichte dubbeltwee.

Dat was de ultieme bekroning, omdat ze op het WK van vorig jaar slechts als veertiende eindigden.

Beste coach
Vincent Wevers ontving de prijs voor Coach van het Jaar. De turncoach zag zijn pupil en dochter Sanne olympisch kampioen op de balk worden in Rio.

Wevers kreeg de voorkeur boven Giovanni Guidetti (volleybal) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen). 

Paralympiër
Zwemster Liesette Bruinsma werd uitgeroepen tot Paralympisch sporter van het Jaar. Bruinsma, goed voor twee gouden medailles in Rio, werd gekozen uit veertien genomineerden.

Oeuvreprijs
Ook Esther Vergeer werd in het zonnetje gezet. De voormalig rolstoeltennisster kreeg de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, een award die bestemd is voor de allergrootste Nederlandse sportlegendes.

Vergeer stopte in 2013 na een ongeslagen reeks van 470 tennispartijen. De Woerdense was meer dan tien jaar de beste van de wereld in haar sport. (FOX Sports/ANP)