Grolsch Veste.
Grolsch Veste. - © Pro Shots

Twente moet betalen in 'beschamende' zaak

24 december 2016
FC Twente en Rob Jansen staan voorlopig nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. Dat blijkt wel uit de verschillende berichtgeving omtrent de zaak die de zaakwaarnemer tegen de Enschede club had aangespannen.

De Telegraaf meldt dat Jansen door de arbitragecommissie van de KNVB 'op alle punten in het gelijk is gesteld' en FC Twente ruim 1,2 miljoen euro aan hem moet overmaken.

De spelersmakelaar had naar eigen zeggen recht op dat bedrag, omdat zijn kantoor heeft bemiddeld bij de transfer van Kamohelo Mokotjo van PEC Zwolle naar de Grolsch Veste en bij het verlengen van het contract van Tim Hölscher in 2013.

'Tussenvonnis'
Maar de club zelf omschrijft de uitspraak zaterdagmorgen op de eigen website toch net even anders. De commissie is volgens de Tukkers van oordeel dat het bedrag dat was gemoeid met de overgang van Mokotjo nu (nog) niet opeisbaar is door het makelaarskantoor.

Wasserman, het bedrijf van Jansen, heeft drie weken de tijd om (aanvullend) bewijs te leveren, dat zij nu wel al direct aanspraak kan maken op het bedrag en/of om getuigen op te roepen. 

"Het is goed dat er nu meer duidelijkheid is, al betreft het natuurlijk nog een tussenvonnis", reageerde FC Twente. "Dat betekent in dit geval dat het definitieve oordeel in de zaak-Mokotjo op een later moment volgt."

Hölscher
De betalingen die rond de contractverlenging van Hölscher zijn gedaan door FC Twente, waren volgens de arbitragecommissie volkomen terecht. De club betwist(te) dit.

"De verplichtingen rondom Hölscher waren al door FC Twente voldaan en worden door de arbitragecommissie in stand gehouden. Met alle betalingen in deze zaak tegen Wasserman is overigens rekening gehouden", sloot de woordvoerder van de Tukkers af.

'Beschamend'
Oftewel; Twente en Jansen communiceren op zo'n manier dat het lijkt alsof er twee winnaars zijn. De Hagenaar is overduidelijk geïrriteerd over de hele gang van zaken. "Het is beschamend dat dit plaats heeft moeten vinden", foeterde Jansen.

"We hebben ons jarenlang zeer coulant opgesteld richting FC Twente. Het is triest hoe de huidige leiding daar mee is omgegaan. Ze moeten zich schamen."

Van der Laan
Hoe zat het ook alweer? Jansen sprak met voormalig commissaris Aldo van der Laan af om de betaling aan hem op te schorten, aangezien FC Twente met grote financiële problemen kampte.

De nieuwe clubleiding wilde de afspraak over de betaling, die Jansen na de transfer van Mokotjo en contractverlenging van Hölscher had gemaakt met Van der Laan, niet nakomen.

Het huidige bestuur is van mening dat Van der Laan destijds niet bevoegd was om dusdanige afspraken te maken en betwist de rechtmatigheid van de som. Volgens de arbitragecommissie stond het echter buiten kijf dat Van der Laan de zaken deed namens FC Twente.

"Het gaat mij niet eens om het geld, maar om het principe", aldus Jansen. "Dat is mij heel wat meer waard. Ik vind het nog steeds jammer en schadelijk voor mijn reputatie. Er loopt nog een procedure, maar ik zou tegen FC Twente willen zeggen: houd hier mee op. Laten we gewoon eens als heren om de tafel gaan zitten."

'Schimmige contracten'
FC Twente spande namelijk op zijn beurt een zaak bij het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) aan tegen Wasserman, waarin de club een bedrag van 1,1 miljoen euro terugvordert. De uitspraak daarvan wordt pas over een maand verwacht.

Het betreft hier een betalingsgeschil rondom een zogenaamde 'consultancy-overeenkomst en de vraag welke werkzaamheden Wasserman daarvoor verrichtte. "Ook dit past binnen het huidige beleid van FC Twente om kritisch te kijken naar betalingen en daartegenover staande verplichtingen", aldus een woordvoerder van de Tukkers.

"Het was de periode van de schimmige contracten'', sprak de advocaat van Twente, Dolf Segaar. "Welke diensten zijn verleend voor dat geld? Wij hebben niks kunnen vinden.'' (FOX Sports)